2019-09-21 16:00:25
Φωτογραφία για Το «έξυπνο χρήμα» αγοράζει ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων της Luis Group από το επενδυτικό fund Blackstone Real Estate Partners Europe.

Με τον τουρισμό να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχειακά ακίνητα έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους πιο «καυτούς» κλάδους του ελληνικού real estate. Κατασκευαστικές, εταιρείες ακινήτων, οικογενειακά γραφεία και ιδιώτες επενδύουν συνεχώς, είτε σε τουριστικά θέρετρα είτε σε μικρότερα ξενοδοχεία πόλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας έχει μπει και στο ραντάρ μεγάλων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό που σχεδιάζουν επενδύσεις αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων της Lοuis Group από το επενδυτικό fund Blackstone Real Estate Partners Europe, το οποίο διαχειρίζεται ο αμερικανικός επιχειρηματικός όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων Blackstone. H συμφωνία αφορά σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel), δύο στη Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach) και μια στην Κρήτη (Creta Princess).


H συναλλαγή αποτιμάται στα 178,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Blackstone στοχεύει να επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιπλέον επενδύσεων και ο επικεφαλής European Real Estate στη Blackstone James Seppala ο οποίος σχολιάζοντας τη συμφωνία δήλωσε πως «αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας» και πρόσθεσε πως «ευελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις».

Η Blackstone είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity των ΗΠΑ με τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της να ξεπερνούν τα 545 δισ. δολάρια. Η εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς ήταν μέτοχος της Lamda Development μέχρι τα τέλη του 2017 οπού και πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού της στην VOXCOVE (συμφερόντων Olympia Group και VNK Capital).

Μια άλλη μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού που αγοράζει ξενοδοχεία στη χώρα μας είναι η London & Regional Properties. Η βρετανική εταιρεία ακινήτων ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο την εξαγορά του ΤΙΤΑΝΙΑ, που βρίσκεται επί της Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Το τίμημα υπολογίζεται στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Αυτή ήταν και η τρίτη επένδυση της London + Regional Properties στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί η αγορά του ξενοδοχείου Amanthus στη Ρόδο σε μια συμφωνία αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία κατασκευάζει και πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μύκονο. Η βρετανική εταιρεία διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 9 δισ. στερλινών, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται περισσότερα από 17.000 δωμάτια ξενοδοχείων σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.

Οι έλληνες «θεσμικοί»

Στον ξενοδοχειακό κλάδο επενδύουν κατά κόρον και οι έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Η Grivalia Hospitality, η οποία ξεκίνησε ως επενδυτικός βραχίονας στον κλάδο του τουρισμού της Grivalia Properties πριν από τη συγχώνευση της με την Eurobank, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μπαράζ επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Μεταξύ άλλων έχει αποκτήσει 80% της Ναυσικά Α.Ε. που έχει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας μέχρι το 2081. Εκεί σκοπεύει να αναπτύξει τουριστικό συγκρότημα 400 κλινών με χώρους εστίασης, αναψυχής και κέντρα διασκέδασης. Επίσης έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Meli Palace στην Κρήτη καθώς και το υπερπολύτελες ξενοδοχειακό-τουριστικό συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Σχεδιάζει να υλοποιήσει τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων στην περιοχή Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, ενώ προχωρά στην μετατροπή διατηρητέου κτηρίου στη Θεσσαλονίκη σε ξενοδοχείο, και το ίδιο σχεδιάζει και για το παλιό κτήριο της Ελευθεροτυπίας στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Προσεκτικές κινήσεις στον κλάδο του τουρισμού κάνει και η Prodea Investments (πρώην Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αγοράσει το Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δύο ξενοδοχεία στην Πάτρα ένα εκ των οποίων λειτούργει ως Moxy Hotel. Παράλληλα η εταιρεία σχεδιάζει ξενοδοχειακή επένδυση και στα Χανιά της Κρήτης Τα ξενοδοχεία αποτελούν μόλις το 8% της ΑΕΕΑΠ αλλά όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της εταιρείας σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια θα κατευθυνθεί στον ξενοδοχειακό κλάδο.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ