2019-09-22 01:39:51
Φωτογραφία για Ταμεία: Διπλή προθεσμία για τις 120 δόσεις
Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Διπλή προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία προκύπτει για τους μη μισθωτούς από διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η εν λόγω διάταξη δίδει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση προσδιορισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες) ή και επανυπολογισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι) και αυτή η αίτηση εκκρεμεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Όσων, όμως, οφειλετών η αίτηση προσδιορισμού ή επαναπροσδιορισμού των χρεών έχει ήδη εγκριθεί ή θα εγκριθεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει έως την ημερομηνία αυτή (30/9) να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης των εν λόγω χρεών, τονίζουν στο Capital.gr κύκλοι των Ταμείων.


Στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν υποβάλουν αίτηση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αν την υποβάλουν έπειτα.

Αντίθετα, για όσους οφειλέτες δεν έχει εγκριθεί –αν και έχει υποβληθεί– έως την 30ή Σεπτεμβρίου το αίτημα προσδιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών, θα ισχύσει η προθεσμία που προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, διαμορφώνονται δύο κατηγορίες οφειλετών "υποψηφίων" προς ένταξη στις 120 δόσεις:

1) Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη αιτηθεί ή θα αιτηθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου τον προσδιορισμό (έως και το 2018) των χρεών τους και ο προσδιορισμός έχει συντελεσθεί ως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτούς εξακολουθεί να ισχύει η ήδη γνωστή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όποιος οφειλέτης με προσδιορισμένη ή και επανυπολογισμένη την οφειλή του σήμερα ή έως και την 30ή Σεπτεμβρίου αιτηθεί την ένταξή του στις 120 δόσεις, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου η αίτησή του θα καταστεί άκυρη. Με άλλα λόγια, δεν θα "τρέξει" η ρύθμισή του. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Για παράδειγμα, έστω αυταπασχολούμενος αιτήθηκε τον προσδιορισμό της οφειλής του την 1η Σεπτεμβρίου. Η οφειλή του προσδιορίστηκε την 8η Σεπτεμβρίου. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης πρέπει να αιτηθεί την υπαγωγή του στη ρύθμιση έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Αλλιώς, χάνει τη σχετική ευκαιρία. Επίσης, έστω επαγγελματίας υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της οφειλής του, π.χ., στις 25 Σεπτεμβρίου (σ.σ.: εκτιμάται ότι θα έχει ψηφισθεί η διάταξη της παράτασης της προθεσμίας έως τότε) και ο προσδιορισμός αυτός συντελεσθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο εν λόγω οφειλέτης θα πρέπει να αιτηθεί την υπαγωγή του στις 120 δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, θα χάσει την προθεσμία.

2) Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και τους αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη αιτηθεί ή θα αιτηθούν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου τον προσδιορισμό των χρεών τους, αλλά ο προσδιορισμός αυτός δεν έχει (ή δεν θα έχει) συντελεσθεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Γι' αυτούς θα ισχύσει –από τη στιγμή που ψηφισθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο– η νέα προθεσμία, δηλαδή η 30ή Δεκεμβρίου.

Έτσι, όποιος οφειλέτης υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της ασφαλιστικής οφειλής του έως την 30ή Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή εγκριθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της οφειλής του στις 25 Σεπτεμβρίου. Η αίτησή του εγκρίνεται στις 5 Οκτωβρίου. Ο εν λόγω οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του έως την 31η Δεκεμβρίου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ