2019-09-26 10:25:19
Φωτογραφία για Έρευνα: Οι προϊστορικές μαμάδες χρησιμοποιούσαν γάλα... ζώων για τον απογαλακτισμό των μωρών τους
Η κοινή λογική με το σήμερα, αλλά δίχως σούπερ μάρκετ και βιομηχανοποιημένες τροφές

Έχετε μεγαλώσει μωράκι; Αν όχι, σας ενημερώνουμε πως είναι η... πιο δύσκολη και συνάμα

η πιο ευχάριστη δουλειά που μπορεί να του τύχει. Σε καθημερινή βάση, οι γονείς αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, που νωρίτερα, ούτε καν είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό τους. Λόγου χάρη... το μωρό τρέφεται από το στήθος της μαμάς. Τι γίνεται όταν φτάσει η στιγμή να το... απομακρύνουμε από τη θηλή που το τρέφει; Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν κρέμες, γάλατα σε συσκευασία και διάφορα άλλα... κόλπα. Φανταστείτε, όμως, τον κόσμο δίχως τις ανέσεις του σήμερα. Έναν κόσμο δίχως σούπερ μάρκετ, παιδίατρους, κρεμούλες, μπιμπερό... Τι έκαναν οι μαμάδες για να... ξεκολλήσουν από το στήθος τους τον αδηφάγο μικρό άνθρωπο που έφεραν στον κόσμο; Σύμφωνα με έρευνα, την προϊστορική περίοδο οι μαμάδες είχαν βρει τον τρόπο, αλλά χρειαζόταν και η συμβολή των αντρών. Γιατί; Διότι αντικαθιστούσαν το μητρικό γάλα, με γάλα από... άγρια ζώα! Κίνκι έτσι;


Οι μαμάδες από τους προϊστορικούς χρόνους φαίνεται να χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένα κεραμικά αγγεία για να ταΐσουν τα μωρά τους με γάλα από οικόσιτα μηρυκαστικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Τα πήλινα μπουκάλια ή τα κύπελλα, μερικές φορές στολισμένα με μυθικά ζώα, είχαν μικρά στόμια μέσα από τα οποία το υγρό θα μπορούσε να περάσει στο στόμα του μωρού, υποκαθιστώντας την αίσθηση της θηλής. Τα πρώτα γνωστά αγγεία βρέθηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη από τη νεολιθική εποχή (γύρω στο 5000 π.Χ.), και είναι ακόμα πιο συνηθισμένα στην Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου.

Οι βρεφικοί τάφοι στη Γερμανία

«Προηγουμένως υπήρχαν υποψίες ότι ήταν βρεφικά σκευάσματα», λέει η επικεφαλής της έρευνας Julie Dunne από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξίσου για τη διατροφή των ασθενών και, εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν σαφές τι περιείχαν».

Για να το διερευνήσουν, η Dunne και οι συνεργάτες της έψαξαν σε παιδικούς τάφους για να βεβαιωθούν ότι ήταν «μπιμπερό». Ανέλυσαν τρία μικρά αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους των Βρεφών της εποχής του Σιδήρου, σε βαυαρικό νεκροταφείο στη Γερμανία.

Τι περιείχαν τα προϊστορικά μπιμπερό

Η έρευνα έδειξε ότι τα μπιμπερό περιείχαν γάλα από μηρυκαστικά, πιθανώς βοοειδή, πρόβατα ή κατσίκες. Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη της συμπεριφοράς των προϊστορικών ανθρώπων για τη διατροφή και τον απογαλακτισμό στη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με την Dunne και επιβεβαιώνει το ρόλο του ζωικού γάλακτος από τα κατοικίδια ζώα στις πρώιμες αυτές κοινότητες.

Παρόλο που υπήρχαν διαφορές μεταξύ διαφορετικών ομάδων, οι τάσεις δείχνουν ότι συμπληρωματικά τρόφιμα δόθηκαν σε βρέφη από τη Νεολιθική έως την Εποχή του Σιδήρου στην Κεντρική Ευρώπη. Τα συμπληρώματα ξεκινούσαν από την ηλικία των έξι μηνών και συνεχίζονταν μέχρι δύο έως τριών ετών.

Μάλιστα, η καλύτερη διατροφή αύξησε τα ποσοστά γεννήσεων και οδήγησε σε σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της γνωστής ως «νεολιθική δημογραφική μετάβαση».

Ωστόσο το γάλα των ζώων - και η πιθανή μόλυνση του - μπορεί να είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ