2019-09-26 10:34:30
Φωτογραφία για ΝΙΚΟΣ Θ. ΝΤΑΗΣ: Επισήμανση των σημαντικότερων προβλημάτων του Μύτικα που αναζητούν λύσεις!
ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΛΥΤΑ 

ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ

ΣΕ ΥΠΟΑΝΑΠΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ 

«ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;» 

Tου Νίκου Θωμά Νταή

σ. Συμβολαιογράφου 

 Εν πρώτοις χαιρετίζουμε την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην υψηλή και δύσκολη αποστολή της, επ΄ ωφελεία αυτού του δύσμοιρου τόπου, που έχει μείνει υποανάπτυκτος!

        Ο ασύγκριτος αυτός Μύτικας, που η φύση τον έχει προικίσει με περίσσιο φυσικό κάλλος και που με το έναντι του και πλησίον του σύμπλεγμα των δύο πανέμορφων και καταπράσινων νησιών μας Καλάμου και Καστού, εγγυώνται ένα λαμπρό, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μέλλον, για ανάπτυξη και πρόοδο, έχει καταδικαστεί σε στασιμότητα και υπανάπτυξη από τους ιθύνοντες. 

      Μας το κράζουν συνέχεια οι Έλληνες και Ξένοι επώνυμοι και ανώνυμοι τουρίστες οι οποίοι μένουν γοητευμένοι με τις φυσικές ομορφιές του τόπου και μας μέμφονται, που εμείς οι ίδιοι έχουμε καταδικάσει τον Μύτικα σε αυτή την πλήρη εγκατάλειψη! Τι να πούμε: ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ..
.            Η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή επωμίζεται μεγάλα βάρη και ευθύνες. Οφείλει να αναλάβει άμεσα δραστικά μέτρα. «Οι καιροί ου μενετοί». Ανήλθε στην εξουσία ένδοξα. Στο χέρι της είναι να μην πέσει άδοξα και η τοπική ιστορία να τους καταγράψει θετικά και όχι αρνητικά. Αυτά σαν πρόλογος........             Σαν ενεργός πολίτης και λόγω της μακροχρόνιας ιδιότητας μου, σαν Συμβολαιογράφος και Υποθηκοφύλακας της περιοχής, τυγχάνω γνώστης από κάθε άποψη των τοπικών προβλημάτων, τα οποία, με τα συνεχή δημοσιεύματά μου, τα έχω θέσει υπόψη των αρμοδίων και σήμερα προλαμβάνω να τα θέσω υπόψη της Νέας Δημοτικής Αρχής. Περιληπτικά τα απαριθμώ: 

1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ:

Εσπευσμένες ενέργειες προς την 6η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία του νέου κτιρίου με πλήρες βιοιατρικό εξοπλισμό. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. με καταστατικό στο οποίο προβλέπονται 24 νομοθετημένες θέσεις. Πρωταρχικής ανάγκης το Κέντρο Υγείας στο οποίο υπάγονται και τα δύο προβληματικά νησιά μα, αλλά και τα απομονωμένα χωριά μας. Ο Νέος Δήμαρχος, σαν ιατρός, γνωρίζει πως πρέπει να δραστηριοποιηθεί, βοηθούμενος και από τον δραστήριου Δ/νή του Κέντρου Υγείας ιατρό κ. Ιωάννη Χρόνη, ο οποίος τυγχάνει γνώστης των προβλημάτων. 

2. ΛΙΜΑΝΙ.

Η ανάσα και η πνοή του Μύτικα για ανάπτυξη και πρόοδό του μετά των δύο έναντι νησιών μας είναι αυτό τούτο το λιμάνι. Η στασιμότητα του για την ολοκλήρωση των έργων αποτελεί τροχοπέδη για τον ελλιμενισμό και απόπλου των σκαφών, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η τοπική οικονομία και να δυσφημείται ο Μύτικας. Η επικρατούσα ακαταστασία στον λιμενικό χώρο είναι εντελώς ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη, ενώ παρατηρείται και ελλιπής φωτισμός. 

3. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ.

Επείγον και φλέγον πρόβλημα. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ…………….. Δεν πάει άλλο………. 

Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί επί Δημαρχίας Τριποτσέρη και υπάρχει και δεσμευμένη πίστωση 6.000.000 ευρώ και καθυστερεί επί μία δεκαετία περίπου, όπως μας έχει πληροφορήσει ο ίδιος ο κ. Τριποτσέρης. Ο Μύτικας βρωμάει! το φωνάζουν οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι τουρίστες μας. 

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΚΑ.

Καθυστερεί από το έτος 1936, παρακαλώ, και μένει ανεφάρμοστη με αδιάνοικτους δρόμους μέχρι σήμερα, προξενώντας τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, προς δόξαν της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης! 

5. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΚΑ.

Καθυστερεί η τελική έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ! Ο μελετητής του έργου κ. Νικάκης, με τον οποίο επικοινωνούσα συνέχεια, με ενημέρωνε ότι «Πολιτική βούληση χρειάζεται», η οποία δυστυχώς δεν φάνηκε μέχρι σήμερα, παρόλο που επί δύο διαφορετικών Κυβερνήσεων είχαμε και Αιτωλοακαρνάνα Υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, στον οποίο μάλιστα στην τελευταία του θητεία του απέστειλα όλα τα δημοσιεύματά μου που αφορούσαν την επέκταση του σχεδίου πόλης Μύτικα, επικαλούμενος την βοήθεια του. Με την επέκταση θα είχαν δημιουργηθεί χιλιάδες οικόπεδα και θα είχαν οικοδομηθεί πολλές νέες οικοδομές, τόσο από ντόπιους, αλλά και από ξένους τουρίστες, που γοητευμένοι από τον τόπο μας, και μας ζητούν οικόπεδα. Αλλά και οι Μυτικιώτες δεν μπορούν να οικοδομήσουν παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ιδιοκτησίες ανένταχτες στο σχέδιο πόλης. Οι Μυτικιώτικες οικογένειες έχουν πολλαπλασιαστεί και τα πατρικά τους σπίτια δεν χωρούν όλους τους κληρονόμους. 

6. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.

Υπάγεται στην δικαιοδοσία και αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής. Το φωνάζουμε συνέχεια ότι το υπάρχον έχει υπερκαλυφθεί. Επιβάλλεται να εξευρεθεί χώρος για κατασκευή και δεύτερου Νεκροταφείου. Σύντομα δεν θα υπάρχει χώρος να θάψουμε τους νεκρούς μας! Στο υπάρχον χρόνια τώρα, παρουσιάζεται το απαράδεκτο, το ντροπιαστικό και ασεβές προς τους νεκρούς μας θέαμα τα κοπάδια των βοοειδών και αιγοπροβάτων μπαίνοντας μέσα να βοσκήσουν στα ακαθάριστα χορτάρια, ρυπαίνουν τα μνήματα των νεκρών μας και πολλές φορές πατώντας τα, τα καταστρέφουν. Το επαίσχυντο και ασεβέστατο αυτό προς τους νεκρούς μας θέαμα έχει καταγγελθεί στον ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΗΜΟ στην ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, στο Α.Τ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ, στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ και στην ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, η οποία και διέταξε ανακρίσεις πολιτών, οι οποίοι και τα επιβεβαίωσαν, οι οποίοι όμως δεν προχώρησαν στην ποινική δίωξη και η υπόθεσις σταμάτησε, διότι η παράβαση διώκεται κατ έγκληση. 

7. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΥΤΙΚΑ - ΠΑΛΙΟΒΑΡΚΑ - ΠΑΛΙΟΜΑΓΑΖΑ μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου.

        Η παλαιά αρχική χάραξη του δρόμου Μύτικα - Αστακού, για τον οποίο έγινε και η αναγκαστική απαλλοτρίωσα, διέρχονταν κατά μήκος της παραπάνω παραλιακής ζώνης και κατόπιν παρεμβάσεων, διότι θα υποβάθμιζε την παραλία με την κυκλοφορία διαφόρων οχημάτων, μετακινήθηκε η χάραξη του στον υπάρχοντα σήμερα δρόμο Μύτικα - Αστακού.

        Ο δρόμος αυτός αν ανοίξει και γίνει πεζόδρομος με εγκαταστάσεις για τους λουόμενους και κιόσκια για τους πεζούς, θα αξιοποιήσει την παραλιακή αυτή ζώνη και τα παρακείμενα σε αυτήν ακίνητα, προξενώντας το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις. Συγχρόνως εκτός από τους υπάρχοντες σήμερα σε απελπιστική κατάσταση αγροτικούς δρόμους που συνδέουν τον επαρχιακό δρόμο Μύτικα - Αστακού με την παραλία, να διανοιχθούν νέοι κάθετοι δρόμοι προς την παραλία με χώρους υποδοχής και στάθμευσης των οχημάτων.

       Το θέμα αυτό του παραλιακού δρόμου το είχα θέσει υπόψη σε συγκέντρωση στον Μύτικα στον πρώην Περιφερειάρχη κ. Α. Κατσιφάρα παρόντων και πολλών Αντιπεριφερειαρχών μεταξύ των οποίων και του Αντιπεριφερειάρχη φίλου κ. Νίκου Υφαντή και της πρώην Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κατσιφάρας και ο κ. Υφαντής με ρώτησαν αν έχω τα έγγραφα στοιχεία της αναγκαστικής απαλλοτρίωση και το τοπογραφικό διάγραμμα του απαλλοτριωθέντος δρόμου. Τους απάντησα θετικά. Ουδέποτε μου ζητήθηκαν. Επίσης τους ενημέρωσα για την κατάσταση του δρόμου στη θέση «Σκασμάδα», πριν από τον «Αγριλιά», που διέρχεται από παράκαμψη και όχι από τον χαραχθέντα από την απαλλοτρίωση εγκεκριμένο δρόμο Μύτικα - Αστακού. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε, γιατί κατά την διάνοιξη του δρόμου στο σημείο αυτό έγινε καθίζηση και χρειάζονταν να γίνει τεχνικό έργο, που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει!

       Το πρόβλημα αυτό το είχα θέσει υπόψη και του τότε αρμόδιου Υπουργού κ. Βερελή, στον οποίο μάλιστα του επέδωσα και έγγραφο Υπόμνημά μου στο τότε Δημαρχείο στην Κανδήλα. Από όλους χρόνια τώρα «άκρα του τάφου σιωπή…» 

8. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

        Επιβάλλεται ο καθαρισμός χειμάρρων, πριν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια καθώς και ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που στα περισσότερα καταλήγουν τα βοθρολύματα…..

       Περικυκλωμένος ο Μύτικας από αγκάθια και αγριόχορτα των ιδιωτικών οικοπέδων, αλλά και των Δημοτικών χώρων με αποτέλεσμα να καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία να σβήσει τις φωτιές και μάλιστα πέρυσι κοντά στο Λύκειο. Αρμόδια για τον καθαρισμό τυγχάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να καλέσει τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό από 1ης Μαΐου και αν δεν συμμορφωθούν να, προβαίνει ο Δήμος στον καθαρισμό χρεώνοντας τους ιδιόκτητες, ενώ για τους Δημοτικούς χώρους υπεύθυνος είναι ο Δήμος. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες εκτός, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό είχα δημοσιεύσει άρθρο με τον τίτλο «Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς Τοπική Αυτοδιοίκηση άδετε…», που σημαίνει «τα σπίτια μας καίγονται και σεις Τ.Α. τραγουδάτε», παραφράζοντας τα λόγια του Δημοσθένη που έλεγε προς τους Αθηναίους «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» ενώ απειλείτο η Αθήνα από τους Σπαρτιάτες. 

9. ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ - ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ.

        Πηγή πλούτου αποτελούν για τον τόπο μας τα υπόγεια νερά και ο Ιαματικός Τουρισμός. Το ΙΓΜΕ έχει κάνει έρευνες και μελέτες, που αποδεικνύουν ότι ο κάμπος μας έχει πολλά υπόγεια νερά, που μπορούν να αρδεύσουν όλο τον κάμπο, όπως προ πολλών ετών με είχε πληροφορήσει ο συμπατριώτης Ηπειρώτης Βασίλειος Δράκος σύζυγος της Μυτικιώτισσας Δώρας Τομαρά, Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας τότε και το είχα θέσει υπόψη του αείμνηστου Ανδρέα Καραγκούνη Υφυπουργού Γεωργίας τότε σε συγκέντρωση στον Μύτικα. 

      Επίσης το ΙΓΜΕ Πρέβεζας προ εικοσαετίας περίπου έκανε γεωτρήσεις και διεπίστωσε ότι κοντά στον Μύτικα από τις γεωτρήσεις ανάβλυζαν θερμά θειούχα νερά. Οι δύο γεωτρήσεις από τις οποίες ανάβλυζαν θειούχα θερμά νερά, οι οποίες σφραγισμένες υπάρχουν σήμερα, μία πλησίον του γηπέδου Μύτικα και η άλλη στην είσοδο του Μύτικα κάτω από την διασταυρώση του δρόμου Μύτικα - Κανδήλας - επαρχιακού δρόμου. Αν ενταχθούν σε προγράμματα η ωφέλεια για τον τόπο θα είναι τεράστια.

      Σε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Μύτικα του Υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. του κ. Μιλτιάδη Ζαμπάρα, του έθιξα το θέμα και μαζί επισκεφθήκαμε τις γεωτρήσεις και ο κ. Ζαμπαρας με το αναβλύζον νερό έπλυνε τα χέρια του. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αρχαία Αλυζία υπήρχαν Ιαματικά λουτρά και εδώ έρχονταν και έκανε τα λουτρά του ο Αρχαίος Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρων και στη θέση «Βούλκος» ακόμη και σήμερα κάνουν στην παραλία λασπόλουτρα.

10. ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ.

    Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ! Με τον τίτλο αυτό είχα δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο χαρακτηριστικά έγραψα ότι ο Μύτικας ίσως να αποτελεί Πανελλήνιο φαινόμενο γυμνότητας από δένδρα. Στερείται δένδρων στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία στις παραλίες κλπ. Γιατί; Το Δασαρχείο διαθέτει δωρεάν δένδρα προς φύτευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα προμηθευθεί, να δενδοφυτεύσει και να διανείμει και στους κατοίκους να δενδροφυτεύσουν μπροστά από τα σπίτια τους τα οικόπεδα τους κλπ. 

11. ΣΗΜΑΝΣΗ.

         Το θέμα το έχω θίξει πολλές φορές με δημοσιεύματα μου και επί Δημαρχίας κου Πυθ. Σαμαρά η Αστυνομική Αρχή Αγρινίου είχε επιληφθεί του προβλήματος με επιτόπια αυτοψία και παρουσία του τότε Αντιδημάρχου επεσήμανε τα σημεία τοποθέτησης πινακίδων που μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί. Η αμέλεια και η αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και αν ω μη γένοιτο συμβεί κανένα δυστύχημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα φέρει ποινική και Αστική ευθύνη. 6 δρόμοι διασταυρώνονται έμπροσθεν της οικίας μου και κάθε μέρα γίνομαι μάρτυρας συγκρούσεων διαφόρων οχημάτων και από θαύμα δεν είχαμε μέχρι σήμερα δυστυχήματα ενώ τα μικρά παιδιά τα σώζουν προ των τροχών των οχημάτων οι γονείς τους. Κοντά είναι το Λύκειο και από εκεί διέρχονται οι μαθητές και σύντομα, με την αποπεράτωση το νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου θα διέρχονται και οι μαθητές αυτών των σχολείων και μάλιστα μικρότερης ηλικίας. Εκτός από την σήμανση νομίζουμε ότι στο δρόμο που οδηγεί στα σχολεία να τοποθετηθούν ανισόπεδες διαβάσεις. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

       Αυτά τα προβλήματα, χρόνια τώρα κατ’ επανάληψη, τα έχω δημοσιεύσει θέτοντας τα υπόψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Αρμοδίων. Το δημοσίευμα μου αυτό είναι εμπεριστατωμένο και μελετημένο με λεπτομερή στοιχεία. Η Νέα Δημοτική Αρχή ας τα λάβει υπόψη της. Πολλά από τα θιγόμενα προβλήματα μπορούν να ενταχθούν και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με γενναίες επιδοτήσεις. Σαν πολίτες αυτού του τόπου κάνουμε το χρέος μας. Η Νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει μια φορτισμένη με τεράστια βάρη κληρονομιά και δεν δικαιούται να κάνει ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ…………… Το «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;» το γνωρίζουμε όλοι………………

-Οπωσδήποτε όμως δεν φταίνε ούτε το Άγιον Πνεύμα………ούτε η Μαρία η Πενταγιώτισσα…………. Ασφαλώς ούτε και η Μέρκελ…………….. 

Μύτικας 24 Σεπτεμβρίου 2019 

Νίκος Θωμά Νταής 

σ. Συμβολαιογράφος 

Κοινοποίηση.

1) Βουλευτές Ατωλ/νίας 

2) Περιφερειάρχη ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ