2019-09-26 22:07:36
Φωτογραφία για Ο Μπέρκοου επικρίνει τον Τζόνσον: Δεν γίνεται να διεξαχθούν εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου
Ο Τζόνσον έχει ζητήσει δύο φορές από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διεξαγωγή πρόωρων

εκλογών - Κάλεσε πριν από λίγες ώρες τον αρχηγό των Εργατικών να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του - Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ζητήσει δύο φορές την παραίτηση Τζόνσον

Eφανώς τοξική είναι η κατάσταση στη βρετανική Βουλή, με τα πνεύματα να οξύνονται μετά τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον που προκάλεσε τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, από την πλευρά του, Τζον Μπέρκοου δήλωσε, απαντώντας στον Τζόνσον που έχει ζητήσει δύο φορές από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πως βάσει των υφιστάμενων κανόνων οι βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Οκτωβρίου που η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Μπάρτζον ρώτησε τον Μπέρκοου αν αληθεύει πως λόγω των κανόνων για τον χρόνο που χρειάζεται η διοργάνωση εθνικών εκλογών, το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν τώρα είναι η 5η Νοεμβρίου.


«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αντιλαμβάνομαι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα βάσει του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου όπως εκείνος», δήλωσε ο Μπέρκοου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει δύο φορές από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως δεν θέλουν να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Την Τετάρτη, ο Τζόνσον εμφανίστηκε ανυποχώρητος επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η χώρα του θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Το γεγονός αναμένεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην ΕΕ, μετά την απόφαση - που μπορεί να ερμηνευτεί και ως υποχώρηση - των Βρυξελλών να δώσουν προθεσμία στον Βρετανό πρωθυπουργό να βρει εναλλακτική που θα αντικαταστήσει το backstop.

Ο Τζόνσον, εγείροντας νέους φόβους, εξήγησε ότι οι προετοιμασίες για την αποχώρηση από την Ένωση υπό καθεστώς άτακτου Brexit βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Δήλωσε, ακόμη, ότι σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομο το κλείσιμο της Βουλής.

«Είχατε μια λύση στα χέρια σας, να ψηφίσετε υπέρ των εκλογών», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ηγέτη των Εργατικών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ