2019-09-30 10:06:14
Φωτογραφία για Ο Τζόνσον τηλεφώνησε στην βασίλισσα και ζήτησε «συγγνώμη» για το κλείσιμο της Βουλής
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως το κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό

για πέντε εβδομάδες αποτελεί «σοβαρή απειλή για την δημοκρατία» - «Δυσαρεστημένο» το παλάτι από τον Μπόρις Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία με την βασίλισσα Ελισάβετ είχε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία απαγορεύτηκε το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για πέντε εβομάδες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήθελε να μιλήσει ο ίδιος με την 93χρονη μονάρχη και να της ζητήσει συγγνώμη, επειδή «την έφερε σε δύσκολη θέση», όταν στα τέλη Αυγούστου είχε ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ να κλείσει την Βουλή την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην αφήσει χρόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η βρετανική βουλή είθισται να παραμένει κλειστή, για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων στο τέλος του Σεπτεμβρίου και τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν τα βρετανικά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τα ετήσια συνέδριά τους. Η απόφαση του εκκεντρικού οικοδεσπότη της Ντάουνινγκ Στριτ να κλείσει το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες είχε πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του Συντηρητικού Κόμματος.


Πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στους Times της Κυριακής πως «ο κύριος Τζόνσον επικοινώνησε με την βασίλισσα το γρηγορότερο δυνατόν, για να της πει πόσο λυπάται, μετά την δικαστική απόφαση της Τρίτης (για το κλείσιμο της Βουλής)». Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 11 Ανώτατοι Δικαστές αποφάσισαν πως το κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό αποτελεί «σοβαρή απειλή για την δημοκρατία».

Η 74χρονη πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, λαίδη Μπρέντα Χέιλ, έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου με απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή φημολογείται πως επέφερε κρίση στις σχέσεις του παλατιού με την Ντάουνινγκ Στριτ. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον βρετανικό Τύπο: «Αυτοί (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας) δεν έχουν εντυπωσιαστεί με όσα συμβαίνουν - στα πολύ υψηλά επίπεδα της οικογένειας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πέσει στη δυσμένεια του παλατιού. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τα απομνημονεύματα του οποίου εκδόθηκαν πρόσφατα με τίτλο «For the Record» και δυσαρέστησαν το παλάτι. Στις 700 σελίδες του βιβλίου του ο Κάμερον δεν περιορίζεται στο δημοψήφισμα για το Brexit και στις αποκαλύψεις για την οικογένειά του αλλά, επιπλέον αναφέρει πως ζήτησε την βοήθεια της βασίλισσας το 2014, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Η σχετική αποκάλυψη προκάλεσε την δυσαρέσκεια του παλατιού, αφού είναι γνωστό πως η «αειθαλής» μονάρχης παραμένει ουδέτερη και σπανίως, αν όχι ποτέ, αναμιγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ