2019-10-02 08:57:51
Φωτογραφία για Κινητοποιήσεις στην Υγεία: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και για ορισμένες ώρες τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ καθώς οι υγειονομικοί συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τα σωματεία τους σε όλη τη χώρα.

Η στάση εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία αποφασίστηκε από σωματεία των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ κα.), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση και συγκριμένα για την αλλαγή στον Συνδικαλιστικό Νόμο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να "ενταφιάσει τις κλαδικές συμβάσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες".

Για τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί ώς τη λήξη της βάρδιας (15:00), ενώ για την εξυπηρέτηση των ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, το οποίο, όμως, κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά. 


ΟΕΝΓΕ: "Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της επίθεσης της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων μας"

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ):

"Η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24/09 ενάντια στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που ενταφιάζει κλαδικές συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες, έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των σωματείων μας και της συλλογικής δράσης".

Το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων κήρυξης απεργίας.

Επίσης:

Καθιερώνεται η θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου". Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για "φακέλωμα των εργαζομένων"

Ο Υπουργός Εργασίας θα παρεμβαίνει στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, "μέχρι του σημείου να έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την απόφαση κινητοποιήσεων", τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν: "Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για "εκδημοκρατισμό" ούτε για "διευκόλυνση", όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες".

Δείτε επίσης - Στα κάγκελα οι Ενώσεις των Γιατρών για τις αλλαγές στον Συνδικαλιστικό Νόμο

ΠΟΕΔΗΝ: "Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου"

Στην 5ωρη στάση εργασίας συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την απόσυρση του "Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου", που όπως λένε τα μέλη της περιορίζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα:

"Η χώρα μας μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων, συνεχίζει να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση στα πλαίσια των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεπούλησε τη Δημόσια Περιουσία για 100 χρόνια και ελαστικοποιήθηκαν στο έπακρο τις εργασιακές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια. Έγιναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στην αγορά εργασίας επικρατεί εργασιακή ζούγκλα. Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ως «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», επιδιώκει την «πάση θυσία ανάπτυξη» με περαιτέρω περιορισμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων".

Η ΠΟΕΔΗΝ καταθέτει τις ενστάσεις της για το νομοσχέδιο, το οποίο - όπως λένε τα μέλη της - πέρα όλων των άλλων δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Τα Νοσοκομεία είναι 24ώρης λειτουργίας με την πλειοψηφία του προσωπικού να βρίσκεται στα τμήματα λόγω σοβαρών ελλείψεων. Πως είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση για απεργία με την συμμετοχή του 50% των μελών στη Γενική Συνέλευση όπως ορίζει ο απεργοκτόνος νόμος ΣΥΡΙΖΑ; Πως είναι δυνατόν να συμμετάσχει στη ψηφοφορία ηλεκτρονικά ένας συνάδελφος όταν δεν θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση να διαμορφώσει άποψη ή να πείσει τους συναδέλφους για την αναγκαιότητα μιας απεργίας; Τα μητρώα μελών των Σωματείων μας είναι πεντακάθαρα. Οι κρατήσεις των συνδρομών των μελών μας γίνονται απευθείας από την μισθοδοσία".

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 11.00π.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ