2019-10-02 17:53:17
Φωτογραφία για Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τις επιλογές του...
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τις επιλογές του Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκανε τις επιλογές του, ως προς τους Μητροπολίτες που θα εκλεγούν κατά την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας του προσεχούς Οκτωβρίου και ως προς τον χειρισμό του Ουκρανικού.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, για τα ονομαστήριά του, ανακοίνωσε τους εκλεκτούς του, που, σχεδόν είναι βέβαιο ότι θα εκλεγούν Μητροπολίτες εις Φθιώτιδα, Λήμνο και Αιγιαλεία.

Για την πλούσια σε παράδοση και πολυπληθή  Μητρόπολη Φθιώτιδος ο Αρχιεπίσκοπος προαλείφει τον στενό του συνεργάτη, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών. Νέος στην ηλικία ο εν λόγω κληρικός (42 ετών) και νέος στην ιερωσύνη ( διάκονος χειροτονήθηκε το 2011). Στο βιογραφικό του περιγράφει με λεπτομέρεια τις θέσεις που του ανέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη λεπτομερή αφήγηση της ζωής του γράφει, μεταξύ άλλων, ότι από δεκαεπτίας, το 2002, «έγινε δεκτός από τη ΓΣ του τμήματος ως υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα Δογματικής Θεολογίας». Επίσης γράφει ότι «κατέχει τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών». Ιδρύματος του οποίου, απόντος του Αρχιεπισκόπου, προεδρεύει.


Για την Μητρόπολη Λήμνου ο Αρχιεπίσκοπος προορίζει τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Καλογερόπουλο. Μητρόπολη ακριτική και μικρή αυτή της Λήμνου. Σε αυτήν μπορεί να ικανοποιήσει και άλλους Μητροπολίτες και έτσι να τους υποχρεώσει, πέραν της υποχρέωσης που θα κάνει να αισθάνεται ο εκλεγησόμενος. Ο π. Ιερόθεος υπηρετεί  ως πρωτοσύγκελλος στη Μητρόπολη Μεσογαίας. Προηγουμένως υπηρέτησε επί μακρόν στη Μητρόπολη Αττικής. Την εκλογή του υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και ο υπό τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Ζακύνθου, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. Και υπό τους δύο συνεργάσθηκε και τους έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις.

Στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε να προωθήσει τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κάρμα. Ο π. Ιερώνυμος είναι Α΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ηγούμενος της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για σεμνό και ταπεινό κληρικό, που λόγω της συμπεριφοράς του στην Ιερά Σύνοδο έχει συμπάθειες  στα μέλη της Ιεραρχίας. Πολλοί Ιεράρχες θα τον ψηφίσουν ελπίζοντας ότι ως Μητροπολίτης θα αναδειχθεί άξιος της ευθύνης που θα αναλάβει.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα προωθήσει και δύο βοηθούς Επισκόπους. Ο πρώτος είναι ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, που έχει ανέλθει στο αξίωμα του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, και ο της «πνευματικής οικογενείας» του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επί σημερινού Αρχιεπισκόπου επελέγη και υπηρετεί στο Γραφείο Αρχείου της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συνεχίζει στις αρχιερατικές εκλογές να παραβαίνει τις απόψεις που είχε ως Μητροπολίτης Θηβών. Με τους τρεις που θα εκλεγούν ο κ. Ιερώνυμος και με το «απαράδεκτο σύστημα εκλογής», όπως το θεωρούσε, θα έχει εκλέξει 36 Μητροπολίτες και αρκετούς βοηθούς Επισκόπους. Ένας εκ των υπερμάχων του σημερινού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος προέβαλε την υπ’ αυτού εφαρμογή του Συνοδικού συστήματος είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Από καιρό ασχολείται με την προάσπιση των επιλογών του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά σιωπά για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Ελλάδος...

Ο Αρχιεπίσκοπος και το Ουκρανικό

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, άφησε να εννοηθεί ότι θα φέρει εκτός Ημερησίας Διατάξεως στην Ιεραρχία το Ουκρανικό ζήτημα, την τελευταία ημέρα και μετά τις αρχιερατικές εκλογές. Ουσιαστικά έτσι επιδιώκει να περάσει η αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας χωρίς συζήτηση και, επομένως, χωρίς εντάσεις.

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες της Ιεραρχίας Μητροπολίτες γνωρίζουν το πώς εξελίσσεται η τελευταία ημέρα, με τις εκλογές. Θα παραθέσω το σχετικό σενάριο. Μακάρι να πέσω έξω. Κατά τη διαδικασία υπάρχει χαλαρότητα. Όταν αρχίζουν οι ψηφοφορίες οι περισσότεροι είναι όρθιοι, όταν δεν πηγαίνουν στην κάλπη μερικοί συζητούν σε «πηγαδάκια», άλλοι εξέρχονται της αιθούσης συνεδριάσεων και παίρνουν κάτι από το τραπέζι για να φάνε ή να πιουν, άλλοι βλέπουν τα σύγχρονα τηλέφωνά τους. Μερικοί, αφού ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες, βιάζονται να φύγουν για τις Επαρχίες τους, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα. Τα ξέρουν... Άλλοι περιμένουν για να συγχαρούν τους εκλεγμένους και να παρακολουθήσουν το εκ μέρους τους μικρό και μεγάλο μήνυμα.

Σε αυτή τη χαλαρότητα και στο πνεύμα πολλών Μητροπολιτών του «τελειώσαμε, πάμε να φύγουμε» όταν πει ο Αρχιεπίσκοπος να συζητηθεί το Ουκρανικό πολλοί, οι περισσότεροι του περιβάλλοντός του, θα φωνάξουν να μη συζητηθεί, αλλά να εξουσιοδοτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος... Ταυτόχρονα θα συνθηματολογήσουν  ότι «είμαστε Έλληνες και επομένως  με το Φανάρι». Κάποιοι θα αντιδράσουν ότι το θέμα είναι σοβαρότατο και πρέπει να συζητηθεί πριν παρθεί η απόφαση, οι φωνές των μεν και των δε θα ενταθούν και μέσα σε πανδαιμόνιο ο Αρχιεπίσκοπος θα πει το «Δι΄ ευχών...» και θα λήξουν έτσι οι εργασίες  της Ιεραρχίας... Έτσι εν μέσω θορύβου και διαμαρτυριών το θέμα της κατά παράβαση κάθε εκκλησιαστικού και ηθικού Κανόνος αναγνώρισης των σχισματικών της Ουκρανίας θα περάσει θετικά για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο  στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες γι’ Αυτήν. Περιγράφτηκαν σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, με τίτλο «Σε επικίνδυνο ατραπό η Εκκλησία της Ελλάδος» (3/5/2019, σελ. 1).

Το επιχείρημα ότι οι Μητροπολίτες οφείλουν για το Ουκρανικό να σκεφθούν γεωπολιτικά και εθνοφυλετικά είναι απαράδεκτο. Επιδιώκεται η Ελλαδική Εκκλησία από πνευματική οδηγός προς σωτηρία, που ομολογεί την αλήθεια χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις,  να μετατραπεί σε υποτελή κοσμικών ηγετών του κόσμου τούτου. Αυτοί κοιτάνε μόνο τα συμφέροντα τους και απλά θα Την χρησιμοποιήσουν. Πάντα ήσαν, είναι και θα είναι απέναντί Της. Θα είναι πολύ λυπηρό αν το πιο σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα των τελευταίων αιώνων, όπως το σχίσμα στην Ορθοδοξία, δεν θα αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και με αίσθημα εκκλησιαστικής ευθύνης από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.-           
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ