2019-10-02 19:20:26
Φωτογραφία για Ζήτημα δικαίου η καταβολή Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης στα στελέχη ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)
ΕΡΩΤΗΣΗ 1018/1-10-2019

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομικών, (2) Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Ζήτημα δικαίου η καταβολή Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Ο ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α' 74/19-5-2017) για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021» με σαφή διατύπωση στο άρθρ. 127, παρ. Δ, προβλέπει πως τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών εργασίας τους, πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, δικαιούνται ειδικής αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ (46) για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο άρθρο και συγκεκριμένα στην παρ. β. προβλέπεται πως «Στο ίδιο ως άνω προσωπικό, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης», ενώ παράλληλα ορίζεται πως το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.


Μέχρι την υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων, έτσι όπως ορίζεται από παλαιότερες διατάξεις τόσο πρωτογενούς, όσο και δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ωστόσο, τα συνδικαλιστικά όργανα των ΕΔ καταγγέλλουν πως παρότι παρήλθαν δυο και πλέον έτη από την ψήφιση του ν. 4472/2017 και των όσων εκεί ρητά ορίζονται, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς της Πολιτείας, προς την κατεύθυνση της καταβολής της Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης ή του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων. Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο έχει σταματήσει από 01-01-2018 να καταβάλλεται στο Στρατό Ξηράς η αποζημίωση για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε ημέρες αργίας που ανερχόταν στο ποσό των 8,80 ευρώ/υπηρεσία.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τα όσα η ίδια έχει νομοθετήσει.

Δεδομένου ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και φιλοπατρία, παρά τις μεγάλες εισοδηματικές περικοπές που υπέστησαν.

Δεδομένου ότι το κυβερνητικό σύνθημα που κάνει λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα» μπορεί να βρει πεδίο δόξης λαμπρό στην επιτέλους καταβολή των δεδουλευμένων των στελεχών των ΕΔ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν είναι ενήμεροι για τα όσα τα συνδικαλιστικά όργανα των στελεχών των ΕΔ καταγγέλλουν;

2. Αν έχει προβλεφθεί αντίστοιχο κονδύλι για τον Προϋπολογισμό του 2020;

3. Πότε θα εκδοθεί η ανωτέρω ΚΥΑ του άρθρ. 127 παρ. Δ του ν. 4472/2019, προκειμένου τα στελέχη των ΕΔ να αρχίσουν να λαμβάνουν την αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση;

4. Αν υπάρχει σχεδιασμός για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων από το 2017 μέχρι σήμερα;

5. Αν προτίθενται να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε ημέρες αργίας που ανερχόταν στο ποσό των 8,80 ευρώ/υπηρεσία και διακόπηκαν από 1/1/2018;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη - Ν. Λάρισας

Βασίλης Κεγκέρογλου - Ηρακλείου

Κώστας Σκανδαλίδης - Αθήνας

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο:
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
How Small Lies Obscure Objective Truth and Simplicity
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
How Small Lies Obscure Objective Truth and Simplicity
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ