2019-10-02 20:48:37
Φωτογραφία για Ενημερωτικά: Τι δείχνουν-Πώς σβήνει η προσωπική διαφορά-Πότε-πώς θα υποβάλλονται ενστάσεις (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
Πότε και πώς θα υποβάλλονται ενστάσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αιτήσεις από τις 15 Οκτωβρίου στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να κάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι που διαφωνούν με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς τα ποσά που αναρτήθηκαν από χθες δείχνουν κρυφές μειώσεις πάνω και από 350 ευρώ, που βαφτίστηκαν προσωπικές διαφορές.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν από εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους που άρχισαν από χθες να βλέπουν τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους στα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Τα ενημερωτικά των μηνιαίων συντάξεων για το 2019, που αναρτά από χθες ο ΕΦΚΑ, και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», δείχνουν στην αριστερή στήλη την παλιά σύνταξη (ως το 2018) και στη δεξιά στήλη τη νέα σύνταξη που προέκυψε με τον επανυπολογισμό από 1ης/1/2019.


Η παλιά σύνταξη ήταν με ένα ενιαίο ποσό, ενώ η νέα σύνταξη αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Η εθνική σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη είναι μικρότερες για περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν μειώσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται, πλην όμως έχουν αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα, ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι οι συνταξιούχοι για το νέο μίγμα της σύνταξής τους καθώς η παλιά τους σύνταξη δεν υφίσταται από 1ης/1/2019.

Ο λόγος που οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν είναι γιατί οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό που θα τους κοβόταν ως ποσό «προσωπικής διαφοράς». Η προσωπική διαφορά προκύπτει με την αφαίρεση της νέας σύνταξης πριν το φόρο από την παλιά σύνταξη πριν το φόρο.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει να μειωθούν από το 2019 οι συντάξεις ως 18%, με ψαλίδισμα στην προσωπική διαφορά, αλλά εν όψει εκλογών πέρασε διάταξη για διατήρηση της προσωπικής διαφοράς ως το 2022.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που ως το 2018 είχε σύνταξη προ φόρου στα 1.100 ευρώ ενώ από 1ης/1/2019 με τον επανυπολογισμό παίρνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 466 ευρώ, έχει νέα σύνταξη 850 ευρώ (384+466=850) και η μείωση από την παλιά σύνταξη είναι 250 ευρώ (1.100-850-250). Τα 250 ευρώ της περικοπής που έφερε ο επανυπολογισμός του νόμου 4387/2016 παραμένουν στην πληρωμή όχι όμως ως σύνταξη, αλλά ως προσωπική διαφορά, η οποία θα μικραίνει από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δίδονται αυξήσεις στις συντάξεις.

Χθες αναρτήθηκαν ενημερωτικά συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ και σήμερα για ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η ανάρτηση γινόταν χθες μετ’ εμποδίων λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας από ενδιαφερόμενους συνταξιούχους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου 2019.

Τι δείχνουν τα ενημερωτικά με τις επανυπολογισμένες συντάξεις και τις προσωπικές διαφορές

ΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έγινε ως εξής:

1.Η παλιά σύνταξη ως το 2018 καταργήθηκε από 1ης/1/2019. Στη θέση της ήρθε η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε με τους συντελεστές του νόμου 4387/2016 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τον συντάξιμο μισθό. Στα ενημερωτικά, φαίνονται πόσα έτη ασφάλισης έχει ο κάθε συνταξιούχος και δεν εμφανίζονται οι συντάξιμες αποδοχές όπως και ποιος συντελεστής αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης. Ο μισθός για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης έχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε «αποδοχές» του 2016.

2.Τα επιδόματα συζύγου, τέκνων και εξομάλυνσης καταργήθηκαν και έγιναν μέρος της προσωπικής διαφοράς.

3.Θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ με 15 έτη για πλήρη σύνταξη. Σε περίπτωση μειωμένης η εθνική σύνταξη έχει περικοπή 6% ως 30% για 1 ως 5 έτη πρόωρης αποχώρησης.

4.Το άθροισμα των δυο συντάξεων, δηλαδή ανταποδοτικής και εθνικής, είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου που θα δουν στα ενημερωτικά τους σημειώματα όλοι οι συνταξιούχοι.

5.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: α) Αν η νέα σύνταξη (ανταποδοτική συν εθνική) είναι μικρότερη από την παλιά, τότε δίνεται συμπλήρωμα που λέγεται προσωπική διαφορά ώστε να μην φανεί στην τσέπη των συνταξιούχων η μείωση του επανυπολογισμού β) Αν η νέα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την παλιά, τότε καταβάλλεται επιπλέον προσωπική διαφορά ως αύξηση, που θα δίδεται σε πέντε ετήσιες δόσεις από 2019 ως 2023.

Πώς σβήνει η προσωπική διαφορά

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διαφορά ωστόσο θα μειώνεται από το 2023 και μετά κατά το ποσό των αυξήσεων που θα ξεπαγώσουν από εκείνη τη χρονιά. Στην πράξη οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση γιατί θα είναι σαν να την έχουν πάρει με την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν ήδη αντί μείωσης. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2023, θα μειωθεί ισόποσα δηλαδή κατά 30 ευρώ και η προσωπική διαφορά, και θα πάει στα 120 ευρώ. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε η προσωπική διαφορά θα μειωθεί κατά 30 ευρώ επιπλέον και θα πάει στα 90 ευρώ. Οταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Πώς θα δείτε το ενημερωτικό

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με τα ακόλουθα βήματα: Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 02/10/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ