2019-10-04 02:04:34
Φωτογραφία για ΕΛΛΟΚ : «Αρνητική έκπληξη» από το Σχέδιο Νόμου
Συντάκτης: Virus

Τραγική παράλειψη αποτελεί η μη μέριμνα για το καρκίνο στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Ανεπίλυτο παραμένει και το ζήτημα εκπροσώπησης των ασθενών σε διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα.

Για «αρνητική έκπληξη» κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΛ.ΟΚ., Γεώργιος Καπετανάκης, αναμένοντας ότι στο πλαίσιο του ΕΟΔΥ θα υπήρχε μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα του καρκίνου λόγω του κινδύνου αλλά και ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η ΕΛΛ.ΟΚ. ευελπιστεί ότι μέχρι να κατατεθεί στην Βουλή θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις και θα συζητηθούν τα ζητήματα σε συνάντηση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα με εκπροσώπους του Υπουργείου σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτά οι αγωνίες των ασθενών και οι ενστάσεις που έχουν.

Η σημασία της στρατηγικής αντιμετώπισης


Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εν λόγω ασθένεια, σύμφωνα με την ΕΛΛ.ΟΚ..

Μετά την μετατροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ και τις κυβερνητικές τροποποιήσεις, η ΕΛΛ.ΟΚ. ανάμενε περισσότερη εστίαση στο θέμα του καρκίνου. «Του εναντίον. Πρακτικά δεν υπάρχει καμία αναφορά. Στα μη μεταδοτικά νοσήματα αναφέρονται διευθύνσεις για τα καρδιαγγειακά και κάποιες άλλες περιπτώσεις, για τον καρκίνο δεν αναφέρεται τίποτα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ . Καπετανάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΛ.ΟΚ. υπενθυμίζει προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που αφορούσαν στόχους όπως είναι ο ιός HPV, δηλαδή ο εμβολιασμός για την πρόληψή του. «Βέβαια στο νομοσχέδιο υπάρχει διεύθυνση εμβολιασμού και τυπικά κάποιος μπορεί να πει ότι καλύπτει και αυτό, αλλά δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε» επισημαίνει ο κ. Καπετανάκης.

Η αναμενόμενη ευαισθησία δεν επιδείχτηκε λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο καρκίνος «είναι μεγάλος κίνδυνος για την Δημόσια Υγείας. Όταν μιλάμε για πρόληψη για προγράμματα, για προσωματικούς ελέγχους, την επιβίωση και για χρόνια νόσο που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του πληθυσμού και αυτά όλα θα έπρεπε να είναι αντικείμενα του ΕΟΔΥ» τονίζει ο γ.γ. της ΕΛΛ.ΟΚ..

Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αυτά που απειλούν τη δημόσια υγεία των ανεπτυγμένων κρατών πολύ περισσότερο από τα μεταδοτικά.

Για ετεροβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, κάνει λόγο η ΕΛΛΟΚ,η οποία ισχυρίζεται ότι λαθεμένα το σχέδιο Νόμου στέκεται στην κάλυψη των αναγκών που γεννά η επικαιρότητα και μόνο.

Με νόημα η ΕΛΛΟΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η νέα Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, ανέφερε ότι «το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στη στιγμή στη ζωή του, ενώ οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη εμπειρία από τη νόσο, αποτελεί επαρκή λόγο για να αποτελέσει ο καρκίνος την πρώτη προτεραιότητα στην υγεία».

Σε εκκρεμότητα

Στον «αέρα» ακόμη παραμένει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επεξηγεί ο κ. Καπετανάκης είχε χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μετά την ανάληψη της θητείας της απελθούσας κυβέρνησης «αγνοείται η τύχη του» σημείωσε. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τη φάση υλοποίησης της προσπάθειας, παρά τις κρούσεις στο Υπουργείο.

Εφόσον πλέον ο καρκίνος δεν θεωρείται κομβικό σημείο για τον ΕΟΔΥ, η ΕΛΛ.ΟΚ. επιθυμεί ενημέρωση για έναν ενδεχομένως μελλοντικό σχεδιασμό, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα ακολουθηθεί η ίδια λογική της παράταξης που κυβερνούσε πριν το 2015.

Η στέρηση της εκπροσώπησης

«Κενό» υφίσταται και με την παράλειψη σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των ασθενών σε διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, που τους αφορούν.

«Υπάρχει μια ανεξήγητη φοβία της συμμετοχής των εκπροσώπων της κοινωνίας των Πολιτών από τις πολιτικές ηγεσίες» επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης.

Οι οργανώσεις ασθενών προσπαθούν να φέρουν τα διεθνή μοντέλα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών ως άμεσα ενδιαφερομένων καθώς θα έχουν καθοριστική συμβολή.

«Η συμμετοχή μπορεί να προφυλάξει την Πολιτεία, να δώσει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν. Ακόμη να προφυλάξει καλύτερα τη Δημόσια Υγεία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Καπετανάκης υπενθυμίζει ότι στο κομμάτι της Πρόληψης οι οργανώσεις πολιτών διενεργούνε έργο για πολλά χρόνιαπ ολλές φορές στη θέση της Πολιτείας για θέματα ενημέρωσης των πολιτών και ανακουφιστική φροντίδα. «Οπότε υπάρχει μια εμπειρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για το συμφέρον όλη της κοινωνίας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ