2019-10-04 12:54:33
Φωτογραφία για Τέλος στον νόμο Κατρούγκαλου έδωσε το Στε - Αντισυνταγματικές βασικές ρυθμίσεις του
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ κρίσιμες διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα του συνόλου των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα Παρασκευή με τη δημοσίευση τους και ως εκ τούτου δεν έχουν ανδρομική ισχύ.

Προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών – Η κυβέρνηση ψάχνει σπίτια για τη στέγαση προσφύγων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκαν τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοςίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.


Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοςίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως,ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι ,ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο.

ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

(ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ)

ΤΟ δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργαςίας.Ωστόσο ,για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και ως εκ τούτου οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικέε.

Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

ΤΟ δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ

Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

ΓΙΑ ANΑΠΛΉΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

ΤΟ δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, και το ανώτερο ποσοστό αναπλήρωσης για 42 έτη εργασίας φτάνει το 46.80%.

Τέλος το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ