2019-10-04 18:27:54
Φωτογραφία για Δεν θα προκύψουν υπεραξίες στο σύστημα υγεία όταν επενδύουμε στην απαξίωση
Τα χρόνια προβλήματα των νοσοκομείων της Αχαΐας και των μονάδων ΠΦΥ στην ατζέντα του ΙΣΠ και του νέου ΥΠΕάρχη

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη - 

DailyPharmaNews.gr

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών παρέστη ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ιωάννης Καρβέλης. Η πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμα του ΙΣΠ, ενώ ο διοικητής από την πλευρά του εξήρε το ρόλο των Ιατρικών Συλλόγων ως επισήμων συμβούλων του υπουργείου Υγείας και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το DailyPharmaNews, στον διοικητή παραδόθηκε πολυσέλιδο υπόμνημα του ΙΣΠ με αναλυτικά αριθμητικά, επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα για την κατάσταση στην περιοχή ευθύνης του.

Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης συζητήθηκαν οι μεγάλες λίστες αναμονής στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, λόγω νοσηλευτικής υποστελέχωσης των χειρουργείων, οι μεγάλες αναμονές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα ΤΕΠ και στα ογκολογικά/ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Αναδείχθηκε ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων στην περιοχή, η ένδεια ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία καθώς και το μεγάλο κύμα φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό. 


Επίσης επισημάνθηκε η επί μακρόν αναστολή λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής μονάδας, η μη λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης λειτουργίας 6 επιπλέον κλινών ΜΕΘ καθώς κρίνεται μη αποδεκτή η συνέχιση της νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε θαλάμους κλινικών. Για το ΓΝΠ συζητήθηκε η μετεγκατάσταση στο νέο επταώροφο κτίριο του Αγίου Ανδρέα που «κόστισε» την απώλεια δεκάδων κρεβατιών. Επισημάνθηκε η υπολειτουργία του νευροχειρουργικού τμήματος και οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην ορθοπεδική κλινική, στο γαστρεντερολογικό τμήμα καθώς και στο αιματολογικό τμήμα. Επίσης τονίσθηκε η πολύμηνη αναμονή για τη πληρέστερη στελέχωση των ΤΕΠ και των δύο νοσοκομείων. Για το δε ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ συζητήθηκε η έλλειψη ιατρικού δυναμικού που έχει προκληθεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών, η έλλειψη αναισθησιολογικών/ ακτινολογικών μηχανημάτων και το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου. Τονίσθηκε η ανάγκη όπως ληφθούν πρωτοβουλίες για τη πλήρη λειτουργία παιδοψυχιατρικής κλινικής (σε δικό της χώρο, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η χορήγηση της ιατρικής ειδικότητας της παιδοψυχιατρικής και να σταματήσει η ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους. Τέλος συζητήθηκε το πρόβλημα των διακομιδών από άλλα νοσοκομεία της περιοχής, και η υποχρεωτική απόλυση 1100 επικουρικών γιατρών μετά από απόφαση του ΣτΕ.

Ζητήθηκε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης περί άρσης του τεκμηρίου αθωότητας στους ιατρούς, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ από τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Και ενημερώθηκε ο διοικητής ότι δρομολογείται ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ από τον ΠΙΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ζητήθηκε η συνδρομή της 6ης ΥΠΕ. Ταυτόχρονα του παραδόθηκε αρχείο με όλες τις προκηρύξεις θέσεων ΕΣΥ και ΠΦΥ του τελευταίου έτους ώστε να διερευνηθεί από τη νέα διοίκηση ο βαθμός υλοποίησης αυτών. 

Ο διοικητής τοποθετήθηκε υπέρ της ανάπτυξης της ΠΦΥ με ενίσχυση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ, κέντρων υγείας και της ενίσχυσης του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών ΕΟΠΥΥ. Έχει ήδη δρομολογήσει επισκέψεις και παρεμβάσεις επί των θεμάτων που απασχολούν τη λειτουργία των δημόσιων δομών και των νοσοκομείων. Τέλος, ζητήθηκε η συνδρομή του ΙΣΠ και η συνεργασία των Ιατρών στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά της γρίπης αλλά και σε άλλα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Αναφέρει μιλώντας στο DailyPharmaNews η πρόεδρος του ΙΣΠ και αντιπρόεδρος στον ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου:

«Η ΠΦΥ στα χρόνια της κρίσης έχει κατακερματισθεί σε πολλά κομμάτια, που δρουν χωρίς οργάνωση και συντονισμό. Στη χώρα μας, η ΠΦΥ είναι εξαιρετικά αδύναμη.. Συνολικά για την ΠΦΥ, δεσμεύονται μόνο 22% των πόρων σε αντιδιαστολή με το 30% της ΕΕ. Η σύμβαση του οικογενειακού ιατρού έχει τη μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού ευθύνης και τη χειρότερη αποζημίωση σε όλη την Ευρώπη. Το clawback διαβρώνει την ορθολογική λειτουργιά του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα. Οι ΤΟΜΥ δεν κατόρθωσαν να θεμελιώσουν μεταρρυθμιστική ορμή στην κρατική δομή της ΠΦΥ.

Στο ΕΣΥ, επικρατεί επιστημονικό και ηλικιακό χάσμα γενεών με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, καθεστώς υπερεφημέρευσης και εργασιακής καταπόνησης του λιγοστού προσωπικού. Μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία με περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν εξωνοσοκομειακά. Για τη λειτουργία του ΕΣΥ δεσμεύονται 41% των πόρων, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με την ΕΕ (30%).

Τεράστιο είναι το ιατρικό έργο που παρέχεται ώστε να κρατηθεί το σύστημα όρθιο, το οποίο όμως αποζημιώνεται με απαξιωτικές αμοιβές για τα χρόνια σπουδών, το χρόνο απασχόλησης κσι το επίπεδο ευθύνης. Οι νέοι ιατροί αποχωρούν μαζικά από τη χώρα καθώς το σύστημα δεν τους παρέχει σχεδόν καμία προοπτική.

Υπεραξία ανάπτυξης δεν θα βρεθεί σε ένα σύστημα υγείας που βασίζεται και επενδύει στην απαξίωση των λειτουργών του».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ