2019-10-05 09:49:14
Φωτογραφία για Στην Αθήνα ο Πομπέο - Η ατζέντα των συναντήσεων
Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.

Οι επαφές του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο υποδέχθηκε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, ξεκινούν σήμερα το πρωί με τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.


Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Κατά την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας - Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.

Προ της άφιξης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και είχε χαρακτηρίσει ως «θεμελιωδώς σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη «σύμμαχό μας Ελλάδα».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ