2019-10-06 00:44:19
Φωτογραφία για Ερχεται αξιολόγηση για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας
Διαγωνισμός

Ο σχετικός διαγωνισμός - σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση - θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου και έκτοτε οι… αξιολογητές θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε μήνες έως ότου να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.

Μάρθα Καϊτανίδη TA NEA

Σε εταιρεία συμβούλων αναθέτει το υπουργείο Υγείας την αξιολόγηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), η λειτουργία και η αποδοτικότητα των οποίων αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση - που σημειωτέον έκανε λόγο για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση».

Στην πράξη από τις 239 προβλεπόμενες ΤοΜΥ λειτουργούν σήμερα μόλις οι 127, αριθμός που στην πραγματικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Αντιθέτως, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς, δεδομένου ότι εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε οικογενειακούς γιατρούς - που θα αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» του νέου συστήματος - έχει στερέψει και η «δεξαμενή» των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγων.


Πέντε μήνες προθεσμία

Ο σχετικός διαγωνισμός - σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση - θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου και έκτοτε οι… αξιολογητές θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε μήνες έως ότου να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.

Και παρότι η «βαθμολόγηση» των μονάδων προβλεπόταν ούτως ή άλλως - το έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 74.387 ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αντιμετωπίζει ως ένα σημαντικό «εργαλείο» για την αναβάθμιση του πολύπαθου τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο, άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση με συμβεβλημένους γιατρούς των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας και ΤοΜΥ, «τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την άμεση σύναψη 800 συμβάσεων με νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ - πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Στο μικροσκόπιο

Με στόχευση την ενδυνάμωση της ΠΦΥ, μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις οι αξιολογητές (στο σύνολο των ΤοΜΥ ή και ενίοτε συγκριτικά μεταξύ τους) θα αφορούν τις υποδομές (επάρκεια βασικού εξοπλισμού και υποδομών, επάρκεια ιατρικού εξοπλισμού) και τη στελέχωσή τους ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι πρόσθετες δαπάνες υγείας του πληθυσμού λόγω των ανεπαρκών υπηρεσιών.

Επιπλέον θα εξεταστεί εάν επιτυγχάνεται η συμβολή στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΥ υπέρ της πρόληψης, εάν υπάρχει ικανοποιητική διασύνδεση των ΤοΜΥ με τις άλλες μονάδες και βαθμίδες υπηρεσιών του ΕΣΥ και εάν έχει επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε… βιομηχανία αντιμετώπισης ακόμη και ελαφριών περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) που διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι η «μαύρη τρύπα» σε οικογενειακούς γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, και οι υποστελεχωμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ταλαιπωρίας και οικονομικής αιμορραγίας για τους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα - και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία - έξι στους δέκα ασφαλισμένους πληρώνουν από την τσέπη τους τον γιατρό τους ενώ ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας - κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ