2019-10-07 00:00:18
Φωτογραφία για Τι αλλάζει στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με το νέο καθεστώς θα προβλέπονται τρεις βαθμίδες, από 180 έως 260 ευρώ, τον μήνα.

Τι αλλάζει στις εισφορές των επαγγελματιών

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών:

• Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (την προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.

• Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες, όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.


• Η κλιμάκωση των ποσών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Δηλαδή εισφορές 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης .

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σενάριο αυτό, προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ