2019-10-07 10:24:11
Φωτογραφία για Στο «εδώλιο» η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Έρχεται καταιγίδα ενστάσεων στον ΕΦΚΑ
1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι έλαβαν τα εκκαθαριστικά των αποδοχών τους, στο οποία αποτυπώνεται ξεχωριστά το επιπλέον ποσό. Ετοιμάζονται για ενστάσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς φοβούνται ότι ο επανυπολογισμός έχει γίνει λάθος

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - [email protected]

Πλήθος από ενστάσεις αναμένεται να υποβληθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δίνει το έναυσμα για έναν ακόμη γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά από τους «παλαιούς» συνταξιούχους, δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Αυτό οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας στο ασφαλιστικό και σε εκ νέου επανυπολογισμό των «παλαιών» κύριων συντάξεων προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η προσωπική διαφορά.


Τα εκκαθαριστικά σημειώματα της πλειονότητας από το σύνολο των εν λόγω συνταξιούχων έφεραν στο φως, μετά από εννέα μήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση με την καταβαλλόμενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 200 έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι αποκλίσεις αναμένεται να αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης που είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τις 15 Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο συνταξιούχο να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα σπεύσουν να προσβάλουν τα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει του Ν. 4387/16, υποβάλλοντας ένσταση στον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, μετά από δύο μήνες θα έχουν το δικαίωμα υποβολής αγωγής εναντίον του ποσού που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Τι φοβούνται

Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόμενα έως και 20 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόμος, από το 2023 και μετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις όμως αυτές θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια. Για παράδειγμα, το εισόδημα ενός συνταξιούχου, που η νέα επανυπολογισμένη του σύνταξη είναι κατά 150 ευρώ μικρότερη και θα δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2023, θα παραμείνει το ίδιο και απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά από τα 150 στα 120 ευρώ. Αυτό θα συμβαίνει κάθε χρόνο έως ότου μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Ποιους αφορά

Με βάση τις κατηγορίες των συνταξιούχων, εξαιρούνται ή έχουν προσωπική διαφορά οι εξής:

•Περίπου 600.000 συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχουν προσωπική διαφορά, καθώς έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία του επανυπολογισμού.

•1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν στα εκκαθαριστικά της σύνταξής τους προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο από 200 έως 350 ευρώ, καθώς η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν αν ίσχυε και γι' αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου.

•Από αυτούς, οι 800.000 είδαν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και τα 350 ευρώ.

•Οι υπόλοιποι 400.000 συνταξιούχοι είδαν στα εκκαθαριστικά πολύ χαμηλή προσωπική διαφορά, ακόμη και κάτω των 10 ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ότι η προσωπική διαφορά θα κοπεί, ώστε να διαμορφωθούν όμοιες συντάξιμες αποδοχές για το σύνολο των συνταξιούχων. Για το 2019 είχε συμφωνηθεί μείωση της προσωπικής διαφοράς έως και 18%, ωστόσο τελικά δεν εφαρμόστηκε. Η προσωπική διαφορά έχει αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα ως επιπλέον ποσό που τους καταβάλλεται πέρα από το νέο μείγμα της σύνταξής τους που αποτελείται από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη και προκύπτει με την αφαίρεση της νέας σύνταξης πριν από τον φόρο από την παλιά σύνταξη πριν από τον φόρο.

Τα νομικά όπλα

Οι παλαιοί συνταξιούχοι (σ.σ.: όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν μπορούν (εξ ου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων, η οποία θα λειτουργήσει από τις 15 Οκτωβρίου) να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη βασιζόμενοι στα εξής επιχειρήματα:

•Στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος επανυπολογισμού και επομένως αυτό, σύμφωνα με τον νομικό Δ. Ρίζο, δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ατομική διοικητική πράξη, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης.

•Κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το αρχικό ποσό οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στις συντάξεις το 2012 (Ν. 4093/12 και 4051/2012) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Οι περισσότεροι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον ανάλογα με την περίπτωση.

•Στα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν αναφέρονται οι συντάξιμες αποδοχές μετά την αναπροσαρμογή τους, ούτε και οι συντάξιμες αποδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθμό των ετών ασφάλισης με βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σημείο δεν αναφέρουν τις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.

•Δεν θα γίνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού, αλλά θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται περικοπές της διαδοχικής ασφάλισης που καταργήθηκαν με τον Ν. 4387/16.

Τα Βήματα

Τρία είναι τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι, προκειμένου να αμφισβητήσουν το νέο ποσό της σύνταξής τους. Οι ημερομηνίες είναι απαραίτητο να τηρηθούν από όσους επιθυμούν να κινηθούν νομικά:

•Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών, ο συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει ένσταση στον ΕΦΚΑ. Άρα, όσοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο ασφαλιστικός φορέας δίνει τη δυνατότητα αυτή στους συνταξιούχους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου.

•Εάν ο ΕΦΚΑ δεν απαντήσει σε χρονική περίοδο 60 ημερών από την υποβολή της ένστασης θεωρείται ότι η ένσταση έχει απορριφθεί, ωστόσο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να περιμένει το χρονικό αυτό διάστημα προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα.

•Αμέσως μετά είναι δυνατή, για όποιον επιθυμεί, η δικαστική προσφυγή. Ο συνταξιούχος έχει στη διάθεσή του άλλες 60 ημέρες προκειμένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί, προσφυγή-αγωγή για να προσβάλει την αναπροσαρμογή της σύνταξής του. Η εν λόγω προσφυγή-αγωγή μπορεί να ασκηθεί και ομαδικά σε ενιαία νομική βάση και ασκείται ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων της χώρας, όπως έχει συμβεί και με τις αγωγές των αναδρομικών.

ΠΗΓΗ: REALMONEY06/10/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ