2019-10-07 10:41:10
Φωτογραφία για «Διώξε με, αν τολμάς»: Ο Μπόρις Τζόνσον αποφασισμένος να προκαλέσει την βασίλισσα Ελισάβετ
Έτοιμος να προκαλέσει την βασίλισσα Ελισάβετ να τον καρατομήσει, παρά να παραιτηθεί

μόνος του είναι ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιμένει στο αρχικό του σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει διευκρινίσει πώς θα το επιτύχει.

Υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψαν στους Sunday Times πως ο εκκεντρικός πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κάνει «κατάληψη» στη Ντάουνινγκ Στριτ και είναι προετοιμασμένος να προκαλέσει «πρωτοφανή συνταγματική κρίση» σύροντας την βασίλισσα στην πολιτική σκηνή, παρά να εγκαταλείψει το αξίωμά του, αν απορριφθούν οι προτάσεις που υπέβαλλε στην ΕΕ για το Brexit, ακόμη κι αν οι βουλευτές ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας και συμφωνήσουν να οριστεί ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ως επικρατέστερο υπηρεσιακό πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.


Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένα για το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι Εργατικοί προτείνουν τον επικεφαλής του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι αντίθετοι με την υποψηφιότητα Κόρμπιν. Σύμφωνα με νόμο που πέρασε από την Βουλή τον περασμένο μήνα ο οικοδεσπότης της Ντάουνινγκ Στριτ υποχρεούται να ζητήσει τρίμηνη παράταση για το Brexit και να μην γίνει έξοδος χωρίς συμφωνία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

«Αν η αστυνομία δεν εμφανιστεί με ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αυτός δεν θα φύγει», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους Sunday Times. Ο Υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε το πρωί της Κυριακής πως ο πρωθυπουργός «θα συμμορφωθεί πλήρως με τον νόμο», αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει πως θα ζητήσει παράταση (σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου).

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία απαγορεύτηκε το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για πέντε εβομάδες, ο Μπόρις Τζόνσον τηλεφώνησε στην 93χρονη μονάρχη και ζήτησε συγγνώμη επειδή «την έφερε σε δύσκολη θέση», όταν στα τέλη Αυγούστου της είχε ζητήσει να κλείσει την Βουλή την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην αφήσει χρόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ