2019-10-07 18:00:48
Φωτογραφία για Έρχεται «τσουνάμι» στον ελληνικό τουρισμό
Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Το έχω πει και θα το λέω μέχρι να ξεκουνήσουν τα τζιμάνια του ελληνικού τουρισμού και κάνουν καμιά κίνηση της προκοπής… Αν δεν βάλετε το μυαλό να «κατεβάσει» καμιά ιδέα και δεν στρώσετε κώλο κάτω να δουλέψετε πραγματικά, τη χρονιά που έρχεται θα πάμε κατά διαβόλου με ολέθριες συνέπειες για ξενοδόχους, μαγαζάτορες και γενικά για την ελληνική οικονομία. Και επειδή πολλές φορές έχω αποδειχθεί προφήτης, με προηγούμενα κείμενά μου, φοβάμαι ότι έτσι θα γίνει και τώρα.

Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η ομάδα που επιλέχθηκε για να πάρει στα χέρια της την τύχη της μοναδικής μας βιομηχανίας, αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από τουρισμό. Καλά ανθρωπάκια, ευγενικά, συμπαθητικά αλλά είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά ‘’a bloody joke’’, ένα μεγάλο καλαμπούρι. Και πάρτε σαν πρώτο τρανό παράδειγμα τι έγινε με την κατάρρευση της Thomas Cook. Μην κοιτάτε που όλοι τώρα κάνουν τους ξύπνιους και τους ανίδεους, όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι δεν πάει καλά.


Προσωπικά, μάλιστα, το ήξερα εδώ και πάνω από 3 μήνες. Οι.. ειδήμονες, θέλετε να μας πείτε, ότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι δηλαδή; Την ώρα που η δικιά μας τουριστική ηγεσία φιλιόταν και αγκαλιάζονταν με τον επικεφαλής της εταιρείας και κάνανε μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον ; Αλλά αν είσαι άσχετος με το αντικείμενο με το οποίο σε έχουν βάλει να ασχολείσαι, έχουν ελευθέρας να σε κοροϊδεύουν μες τα μούτρα σου.

Αν, όμως, είσαι χρόνια στον κλάδο του τουρισμού, τότε σίγουρα υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας και έχεις πληροφόρηση και για τις θετικές εξελίξεις αλλά και για τα κακώς κείμενα. Σίγουρα δεν σε ‘’κρεμάνε’’ έτσι εν μια νυκτί. Και το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία των τουριστικών μας φορέων που μια ζωή τους θυμάμαι να κάνουν τις κότες. Και φυσικά είναι αυτοί που πρωτίστως θέλουν άβουλους γενικούς γραμματείς και υπουργούς για να τους τραβάνε από τη μύτη και να τους κάνουν ό,τι θέλουν. Γι’ αυτό και δεν αντιδρούν ποτέ ενώ βλέπουν τον χαλασμό που γίνεται στον κλάδο και φυσικά αυτά που έρχονται.

Αλλά τώρα που ήρθε μια πρώτη καταστροφή, όλοι τους κοιτάνε να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους και τα ρίχνουν μόνο στον Υπουργό Θεοχάρη. Καλά δεν αξίζει καν να αναφερθώ στη μέγα Γραμματέα Αγκελικούλα (Γκερέκου) γιατί είναι εξ ορισμού μια αστεία υπόθεση. Αλλά αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να αντιμετωπιστεί ο τυφώνας που έρχεται στον τουρισμό, με αυτούς τους παλιμπαιδισμούς και από τους μεν και από τους δε;

Ξέρετε στο management υπάρχει μια αρχή που λέει ότι χίλιες φορές να έχεις επικεφαλής έναν κλέφτη παρά έναν βλάκα. Γιατί τουλάχιστον με έναν έξυπνο και κλέφτη θα βγουν κάποια χρήματα για την επιχείρηση αλλά με έναν βλάκα θα χαθούν τα πάντα. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε κάθε οργανισμό, ακόμα και στην τουριστική ηγεσία της χώρας. Και πάντα φυσικά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Γι΄αυτό και αγαπητέ μου Κούλη – Μπούλη αναρωτιέμαι. Είναι δυνατόν, ενώ όλοι (τουλάχιστον όσοι γνωρίζουμε από τουρισμό) βλέπουμε εδώ και καιρό την καταστροφή να έρχεται, μόνο τα αρμόδια υπουργεία και η ηγεσία των τουριστικών φορέων να μην έχουν καταλάβει τίποτα; Ή ανόητοι είναι ή άσχετοι. Ή και τα δύο μαζί. Αλλά δεν θα με ένοιαζαν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αν δεν έπαιρναν στον λαιμό τους όλους τους φουκαριάρηδες μικροξενοδόχους που αποτελούν το 85% του τουρισμού και οι οποίοι δεν έχουν καμια φωνή παρά μόνο χειροκροτούν στις συνελεύσεις της ΠΟΞ και του ΣΕΤΕ.

Και είμαι πεπεισμένος πια, κύριε πρωθυπουργέ, ότι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να επιλέξει τόσο ανίδεη και ανίκανη ηγεσία σε τόσο κρίσιμους καιρούς. Αλλά ας πούμε ότι δεν είναι αργά, μιας και η καταστροφή που πλησιάζει θα είναι ανείπωτη. Άλλαξε άμεσα όλα αυτά τα στελεχάκια που νομίζουν ότι κάποιοι είναι, χωρίς να ακούσεις καμία δήθεν συμβουλή από καλοθελητές και όρισε ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς πέραν πολιτικών πεποιθήσεων.

Βρες τους κατάλληλους για να αντιμετωπίσεις αυτό το τσουνάμι που θα συμπαρασύρει μαζί και όλη τη χώρα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι εκτός από το Ελληνικό θα είναι και ο τουρισμός που θα σε βαραίνει εσαεί.

Διαβάστε παρακάτω παλιότερο κείμενό μου, στο οποίο έγραφα για όλα αυτά που έρχονται στον ελληνικό τουρισμό.

ΤΟ ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ.. ΜΠΟΥΛΗ

Θλίβομαι και λυπάμαι γιατί βλέπω ότι τα πράγματα στον τουρισμό δεν είναι τόσο καλά και εύκολα όσο τις προηγούμενες χρονιές. Δυστυχώς για εμάς έχουν ανοίξει οι αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και άλλων γειτονικών χωρών με αποτέλεσμα να «χτυπιούνται» οι τιμές μας από τους ανταγωνιστές μας και να υπάρχει πτώση παντού. Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως για να πάρουμε τα πάνω μας είναι μια δυνατή ομάδα ειδάλλως προβλέπω το 2020 να είναι χειρότερο από το 2019.

Έχουμε ανάγκη από μια έμπειρη ομάδα, καταρτισμένων ανθρώπων που να γνωρίζουν τον κλάδο του τουρισμού έτσι ώστε να βοηθηθεί η μοναδική αυτή βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα και που βοηθάει το κράτος να μην καταρρεύσει. Σε αυτό πρέπει να δώσουμε βάση και να αφήσουμε στην άκρη τις τάχα μου επενδύσεις όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού που μόνο στόχο έχουν να εξυπηρετηθούν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς κανένα όφελος για την ίδια τη χώρα.

Σκεφτόμενος αυτά, βλέπω τώρα τον πρωθυπουργό μας, τον επονομαζόμενο Κούλη να δείχνει πραγματικά την τρομακτική εμπειρία που έχει στις επιλογές προσώπων. Όρισε υπουργό Τουρισμού τον Χάρη Θεοχάρη, έντιμος άνθρωπος μεν αλλά ξέρει από τουρισμό όσο ξέρω εγώ από τάνγκο και φιγούρες. Τοποθέτησε, ακόμη, γενικό γραμματέα Τουρισμού, τον αλευροβιομήχανο Κωνσταντίνο Λούλη. Σοβαρός και αξιόλογος άνθρωπος, τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, με αφήνουν αδιάφορο οι πολιτικές του πεποιθήσεις και από τουρισμό ξέρει όσα ξέρω εγώ από αλεύρια.

Και από το.. καλό στο.. καλύτερο! Μόλις ανακοινώθηκε ότι νέα πρόεδρος του ΕΟΤ είναι η Άντζελα Γκερέκου! Πρασινομάτα μου, που πήγε «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό»; Αυτή, μάλιστα, η τελευταία τοποθέτηση με κάνει να πω «θεέ μου που είσαι Όλγα, γύρνα πίσω». Και ξέρετε ότι είναι γνωστή η αντιπάθεια που έχω στο πρόσωπο της Όλγας Κεφαλογιάννη. Με τέτοιο Τρίο Μπελκάντο στην ηγεσία του Τουρισμού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ο μέγας ηγέτης Κούλης δεν μπορούσε να κάνει καλύτερες επιλογές;

Γι’ αυτόν τον λόγο από σήμερα, εγώ προσωπικά, αλλάζω το χαϊδευτικό του «Κούλης» και το μετατρέπω σε «Μπούλης». Γιατί αυτό του αρμόζει με τέτοιες επιλογές ανθρώπων σε καίριες θέσεις. Θα ήθελα, παράλληλα, να συγχαρώ και τους επικεφαλής των τουριστικών μας φορέων που για άλλη μια φορά έμειναν άλαλοι και άπραγοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Μια ζωή κότες ήσασταν και κότες θα παραμείνετε.

Υ.Γ. Θα ήθελα να τελειώσω αυτό μου το κείμενο τραγουδώντας «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τον διάολο τραβά, τραβά, τραβά..»!
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ