2019-10-08 14:18:13
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα “REAL NEWS”
Πρόσφατα συνομιλήσατε με τον Τούρκο ομόλογό σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να σταματήσουν οι προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ; Εάν οι Τούρκοι κάνουν πράξη τις απειλές πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Χουλουσί Ακάρ, αποτελεί επιβεβαίωση της υπεύθυνης στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Πέρα από τις διαφορετική αντίληψη που έχουμε με τη γειτονική χώρα, έχουμε την ευθύνη απέναντι στους λαούς μας αλλά και στους λαούς των άλλων κρατών που μας περιβάλλουν, να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας μέσω των οποίων θα συνομιλούμε με ειλικρίνεια και καλή θέληση για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έτσι οικοδομείται η εμπιστοσύνη, αλλά και επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Καθένας από εμάς γνωρίζει τις δυνατότητες, την αποτελεσματικότητα και την ισχύ των μηχανισμών αποτροπής που διαθέτει, πέρα από διαφόρων ειδών επικοινωνιακά παίγνια για την κοινή γνώμη
. Πρέπει να διατηρούνται ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και συνεννόηση στη βάση της λογικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται η συνάντηση με τον κ. Ακάρ στα τέλη του μηνός, κατά την προσεχή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κατά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως δεν συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Γιατί;

Οι προκλήσεις που αναφέρετε αποτελεί μια πτυχή της τουρκικής συμπεριφοράς όχι προς την Ελλάδα αλλά προς άλλα κράτη, απέναντι στα οποία η Άγκυρα επιδεικνύει έναν ιδιότυπο αναθεωρητισμό. Απέναντι σ’ αυτές τις παρωχημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές, στεκόμαστε με σοβαρότητα, πυγμή και υπευθυνότητα.

Με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προωθούμε πολιτική που βασίζεται σε σταθερές αρχές καλής γειτονίας, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε αμοιβαία επωφελείς τομείς. Οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που καταγράφονται στο Αιγαίο, στέλνουμε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Όπως αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας για την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας μας, έτσι και σήμερα όλοι μας -και πρώτα απ’ όλους οι Ένοπλες Δυνάμεις- υπερασπιζόμαστε τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα.

Ήδη έχω αναλάβει την εντατική και συστηματική ενημέρωση πρέσβεων που συναντώ κατ’ ιδίαν. Ως τώρα συνάντησα δώδεκα πρέσβεις φιλικά διακείμενων χωρών.

Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εμπλακεί περισσότερο;

Ο πρώτος λόγος για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης συνεισφέρει τα μέγιστα όσον αφορά στην επιτήρηση και την συνεισφορά μέσων. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα αξιοποίησης ανενεργών στρατοπέδων υπό ένα νέο, πιο αυστηρό και δεσμευτικό πλαίσιο, με συγκεκριμένη -βραχεία- περίοδο χρήσεως.

Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα δυσβάστακτο βάρος ευθύνης, το οποίο θα πρέπει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και οι σύμμαχοί μας.

Πάντως το τελευταίο διάστημα οι ροές έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Γιατί; Μήπως η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα;

Η Κυβέρνηση δεν υποτίμησε το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών και τον τρόπο με τον οποίο κάποια άλλα κρατικά και παρακρατικά συστήματα τους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης και κοινωνικής έντασης. Γι’ αυτό έχει συγκληθεί επανειλημμένως το ΚΥΣΕΑ, γι’ αυτό υπάρχει συνολική αντιμετώπιση και συστράτευση σε ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σοβαρότητα.

Οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν την κατάσταση εξαιτίας της ελαφρότητας, της επιπολαιότητας και της ανεπάρκειας που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με δηλώσεις, στάσεις και απόψεις που προκάλεσαν μέχρι και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Επί τέσσερα χρόνια, όλοι ήξεραν ότι η χώρα είχε ανοιχτά σύνορα για όποιον νόμιζε πως θα έβρισκε τάχα τη «γη της Επαγγελίας».

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Θα είναι για ένα έτος ή για περισσότερα και το κερδίζει η χώρα μας; Θα αφορά μόνο τη βάση της Σούδας;

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ αποσκοπεί στη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Αυτό είναι ζήτημα που επιβεβαιώνει το ρόλο και το χαρακτήρα της Πατρίδας μας ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η επιμήκυνση στη χρήση της βάσης που βρίσκεται στη Σούδα αποτελεί βασικό σημείο της αγαστής συνεργασίας, αποτελεσματικότητας, αλλά και ενίσχυσης των στρατηγικών δεσμών ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον. Υπ’ αυτό το νέο πνεύμα έχουμε σχέδια συνεργασίας με τον αμερικανικό παράγοντα με την παροχή διευκολύνσεων και υποδομών στο Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Οι σχεδιασμοί δεν περιορίζονται χρονικά αλλά έχουν στρατηγική προοπτική, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη κοινή επίσκεψή μου με τον πρέσβη των ΗΠΑ και την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας στην Αλεξανδρούπολη, για την ανέλκυση βυθοκόρου προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικά λιμενικά έργα.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Εθνικής Άμυνας τι σηματοδοτεί;

Για πρώτη φορά Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό σημαίνει στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης στο δύσκολο ρόλο της, αλλά και αναγνώριση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αξιοποιούμε τα δύο σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας -δηλαδή τις συνέργειες μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και τις διμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής. Εκ του αποτελέσματος η χώρα μας είναι προνομιακός συνομιλητής και εταίρος τόσο με τα κράτη της περιοχής όσο και με ισχυρότερες δυνάμεις παγκοσμίως.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται από την άλλη πλευρά; Η αντιπολίτευση πάντως σας κατηγορεί ότι η κυβέρνηση πλέον έχει αλλάξει στάση και αποδέχεται την Συμφωνία. Τι απαντάτε;

Η σημερινή αντιπολίτευση ας αναλογιστεί τι έπραξε και σε ποια τετελεσμένα οδήγησε τη χώρα ως «σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Πριν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ας κάνει αυτοκριτική για τα αδιέξοδα και τα λάθη σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής που εφάρμοσε. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς προχωρούμε σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και απαιτώντας την ίδια αντίληψη από το γειτονικό κράτος. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε, εγκρίθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η διμερής συνεργασία Εναέριας Αστυνόμευσης του εναερίου χώρου αυτής της Δημοκρατίας, από την Πολεμική Αεροπορία μας.

Δεν είναι τυχαίο να γνωρίζει κανείς ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία μιας γειτονικής χώρας. 
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ