2019-10-08 21:13:36
Φωτογραφία για Όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στη Λεωφόρο!
Η συμβολή του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στην κοινωνία και στον άνθρωπο είναι μεγάλη και πολύπλευρη, από το 1908 (το έτος ίδρυσής του) μέχρι και σήμερα.

 Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ημέρα στα 108 χρόνια του «Τριφυλλιού» που διαφέρει από τις άλλες. Που αποτελεί, αν θέλετε, ορόσημο στην ιστορία της ομάδας. Αυτή η ημέρα δεν είναι άλλη από την 8η Οκτωβρίου του 1944, όταν ο διευθυντής του Γυμναστηρίου του «Απόστολος Νικολαΐδης» ύψωσε την ελληνική σημαία στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, 4 ημέρες πριν αποχωρήσουν οι ναζιστικές δυνάμεις από την Αθήνα (Αποχώρησαν στις 12 Οκτωβρίου του 1944).

Έτσι, ο Αντώνης Βρεττός έγινε ουσιαστικά ο πρώτος άνθρωπος που ύψωσε την ελληνική σημαία ξανά στον αθηναϊκό ουρανό μετά από περίπου 3.5 χρόνια Κατοχής.

Όλα αυτά φυσικά, στη Λεωφόρο. Σε έναν χώρο, όπου δεν χωρά μόνο ο αθλητισμός, αλλά και πολλά ακόμη. Το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν είναι απλά το κτήριο, το γήπεδο στο οποίο υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία στην Αθήνα μετά την Κατοχή. Ο Αντώνης Βρεττός είχε μετατρέψει αρκετούς χώρους του γηπέδου σε αντιστασιακά κονάκια, όπου οι Έλληνες μπορούσαν να ακούν τις ειδήσεις παράνομα από το «λαθραίο» ραδιόφωνο.


Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις είχαν επιτάξει τη Λεωφόρο, χρησιμοποιώντας τη για δικούς τους αγώνες, ενώ παράλληλα είχαν ρημάξει τις προθήκες των τροπαίων του Παναθηναϊκού!

Μετά από την ηρωική του πράξη, ο Βρεττός στέλνει στον τότε δήμαρχο Αθηναίων μια επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε, λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητά μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ύψωσα εν αυτώ σήμερον την 8ην Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ. την Ελληνικήν Σημαίαν. Με βαθύτατην συγκίνησιν, Αξιότιμε Δήμαρχε σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτην φοράν υψούται η Ελληνική Σημαία εις την περιοχής της κυρίως πρωτευούσης»
πηγή
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ