2019-10-08 23:00:49
Φωτογραφία για Μέρκελ: Απίθανη μια συμφωνία για το Brexit..
Σε λίγα λεπτά έσβησαν όποιες ελπίδες για συμφωνία για το Brexit, τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. 

Ένα μόνο τηλεφώνημα μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Άγκελα Μέρκελ, σήμερα το πρωί, ήταν αρκετό για να καταστεί σαφές ότι η συμφωνία, βάσει αν μη τι άλλο του σχεδίου που κατέθεσε το Λονδίνο είναι «ουσιαστικά αδύνατη» Σύμφωνα με πηγή από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία επικαλείται το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με τις εναλλακτικές προτάσεις για το backstop, τις οποίες υπέβαλε το Λονδίνο υπόψη της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια πήγή ωστόσο υποστηρίζει ότι η Μέρκελ κατέστησε απολύτως σαφές στον Τζόνσον ότι συμφωνία βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι συμφωνία δεν θα είναι ποτέ εφικτή, εάν η Βόρεια Ιρλανδία δεν παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.


Προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσιάσε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το backstop. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα βορρά – νότου, για τους οποίους όμως το βρετανικό σχέδιο παραμένει ασαφές. Η Ε.Ε. δεν έχει πειστεί και επισημαίνει ότι ακόμη και η βρετανική πλευρά παραδέχεται πως οι λεπτομέρειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν του χρόνου.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος διά του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε το Νο 10 ότι επιχειρεί να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη για την αποτυχία του να πετύχει μία αξιόπιστη συμφωνία. Η στρατηγική του από την πρώτη μέρα ήταν για no deal Brexit», τόνισε ο Στάρμερ καλώντας το κοινοβούλιο να ενώσει τις δυνάμεις του για να αποφευχθεί μία άτακτη έξοδος της χώρας στα τέλη του μήνα.

Οι αναφορές για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προκάλεσαν υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό μηνός έναντι του ευρώ. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο χαμηλό εβδομάδας του 1,2226 δολαρίου και σημείωσε πτώση άνω του 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών – το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ