2019-10-09 01:43:59
Φωτογραφία για Αμερικανικό Πεντάγωνο προς Τουρκία: Δυστυχώς, επιλέξατε να δράσετε μονομερώς
Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την αμερικανική

κυβέρνηση να βάζει «πάγο» στην Τουρκία μετά την έγκριση της πρότασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την τουρκική Βουλή για επέκταση, μέχρι τον επόμενο χρόνο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

«Δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε να δράσει μονομερώς. Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία» ήταν το σχόλιο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πολύ διαφορετικό, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως κυβίστηση, από εκείνο το αρχικό μήνυμα των ΗΠΑ που έδινε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία.

Μέσα στη θύελλα και το κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους Τούρκους για επιχειρήσεις και τους Κούρδους απροστάτευτους, γίνονται αναδιπλώσεις ενώ την ίδια στιγμή δίνονται και εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.


Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών» για μια πιθανή τουρκική επίθεση στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε να δράσει μονομερώς. Κατά συνέπεια μεταφέραμε τις αμερικανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία από την πορεία μιας ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους. Δεν έχουμε προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία αυτή τη στιγμή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Χόφμαν με ανακοίνωσή του.

Λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, η απόφαση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δυναμιτίζει ακομη περισσότερο το κλίμα.

Την πρόταση του Ερντογάν υπερψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ενώ η έγκρισή της φτάνει ύστερα από τα σχέδια Ερντογάν περί σύστασης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ