2019-10-09 12:50:30
Φωτογραφία για Τι σημαίνει η αλλαγή αρχηγού στο Λιμενικό Σώμα και η επιλογή του Θεόδωρου Κλιάρη
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Σχετικά με την επιλογή από το ΚΥΣΕΑ του Αντιναυάρχου ΛΣ Θ. Κλιάρη

Η προχθεσινή επιλογή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) και μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, επέλεξε στη θέση του μέχρι τότε Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) Αντιναυάρχου ΛΣ Σταματίου Ράπτη, τον μέχρι τότε Α’ Υπαρχηγό του Σώματος Αντιπλοίαρχο ΛΣ Θεόδωρο Κλιάρη.

Για την επιλογή αυτή από το ΚΥΣΕΑ του νέου Αρχηγού, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα δύσκολη αποστολή του, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Η θητεία του προηγούμενου Αρχηγού Αντιναυάρχου Στ.Ράπτη θεωρείται – γενικώς – ως επιτυχής και ήδη ήταν Αρχηγός στο τρίτο του έτος. Είχε επιλεγεί το 2016 με διετή θητεία, η οποία τον Ιανουάριο του 2019, είχε επεκταθεί και στον τρίτο χρόνο της. Επομένως χρόνος ικανός για να εφαρμόσει το όραμά του και να κριθεί γι’ αυτό, καθώς είχε να αντιμετωπίσει δύο μείζονα ζητήματα: α)αυτό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και β)αυτό της επιταχύνσεως του Σώματος σε μία πραγματική και σύγχρονη Ακτοφυλακή προσαρμοζόμενο έτσι πλήρως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών.


2. Η εμφάνισή του στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ των Αθηνών, όπου μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον επίσης πρώην πλέον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, ήταν το μοιραίο – επικοινωνιακό του – λάθος. Όπως και η επιεικώς αστεία δικαιολογία που παρουσίασε ότι βρέθηκε τυχαίως εκεί και πήγε να χαιρετήσει τον συνάδελφό του Αρχηγό της ΕΛΑΣ. Ήταν πάντως σε γνώση του ότι θα φύγει καθώς πριν από 15 ημέρες περίπου, παραμονή της αναχωρήσεως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ, που κυκλοφορούσε εντόνως στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, στενός του συνεργάτης επικοινωνούσε με δημοσιογράφους, αν γνώριζαν τι θα γινόταν «με τον δικό μας». Το ΚΥΣΕΑ τότε αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή και προτιμήθηκε μία ενημερωτική σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου την επομένη Σάββατο, και έγινε προχθές στις 7 Οκτωβρίου.

3. Ακριβώς για τους προηγούμενους λόγους, θα έπρεπε και ο ίδιος να ζητήσει την αναβολή του επισήμου ταξιδιού του στην Τουρκία (1-5 Οκτωβρίου 2019) με κάποια δικαιολογία, ώστε το ταξίδι αυτό να το κάνει ο νέος Αρχηγός και να μπορέσει να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ από όλες τις πλευρές και επιχειρησιακές αλλά και επικοινωνιακές.

4. Η επιλογή του νέου Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, του ως τότε Α’ Υπαρχηγού Αντιναύαρχου ΛΣ Θ. Κλιάρη δεν προκάλεσε – τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση – βαθιές αλλαγές στην ιεραρχία για την επιλογή του. Ήταν ο πρώτος τη τάξει άρα δεν θίχτηκε η ιεραρχία του Σώματος και δεν επελέγη κάποιος «τσιμπhτός» από τα βάθη της ιεραρχίας, αποστρατεύοντας άλλους συναδέλφους του γι’ αυτό.

5. Όπως φαίνεται και στο βιογραφικό του, ο νέος Αρχηγός προέρχεται από Εμποροπλοίαρχος και όχι από Πτυχιούχος Πανεπιστημίου, όπως η συντριπτική πλειονότητα των προηγούμενων Αρχηγών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

6. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το νέο ρόλο του Σώματος που τα τελευταία χρόνια επιχειρησιακοί λόγοι το έχουν «μεταμορφώσει» σε μία κανονική (που λέει ο λόγος) Ακτοφυλακή και την κατάταξη των πρώτων Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για 4ετή ναυτική εκπαίδευση εκεί, σημαίνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ! Και εδώ ο ρόλος που διαδραμάτισε ο πρώην Αρχηγός είναι πολύ σημαντικός.

7. Ο νέος Αρχηγός, ως προερχόμενος από τη θάλασσα και όχι από τα πανεπιστημιακά έδρανα, και ως διατελέσας και κυβερνήτης περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (κάτι που γίνεται μόνο με αξιωματικούς με πτυχίο εμποροπλοιάρχου) έχει ΠΛΗΡΗ και ΣΑΦΗ εικόνα του τι είναι θάλασσα και των προβλημάτων της. Κανονική και όχι θεωρητική.

8. Νέος Αρχηγός εξ Εμποροπλοιάρχων, Λιμενικοί Δόκιμοι 4ετούς φοιτήσεως στη ΣΝΔ, γαλουχούμενοι με ενιαίο ναυτικό πνεύμα με τους συναδέλφους τους (και συμμαθητές τους) του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ένα σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής μέσων περιπολικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα οποία θα θέλουν κόσμο ως πληρώματα με ναυτική παιδεία και εκπαίδευση, σημαίνει νομοτελειακά δύο πράγματα: Ακτοφυλακή πραγματική και στενότατη συνεργασία με το ΠΝ, αλληλοσυμπλήρωση με αυτό και καταμερισμό επιχειρησιακών αποστολών από τον καιρό της ειρήνης , πολύ καλύτερο –και το κυριότερο– πολύ πιο αποτελεσματικό, από αυτόν που είναι σήμερα. Οι δύο αυτοί στόχοι – πιστεύουμε – ότι αποτελούν και τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιτυχία του νέου Αρχηγού.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ