2019-10-11 10:29:47
Φωτογραφία για Που πάει το Clawback;
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Σεισάχθεια. 

Ο Αθηναίος πολιτικός και νομοθέτης Σόλων θέσπισε τη σεισάχθεια με την οποία απελευθέρωσε όλους τους πολίτες που έγιναν δούλοι εξαιτίας της υποθήκευσης του σώματός τους προκειμένου να δανεισθούν χρήματα.

Όπου οι γιατροί έγιναν δούλοι υποθηκεύοντας λόγω clawback τα περιουσιακά τους στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ. Αιτία τώρα δεν είναι ο δανεισμός χρημάτων αλλά ο εξαναγκασμός για παροχή ιατρικών υπηρεσιών πέραν της κρατικής χρηματοδότησης υποχρεώνοντας στην ουσία τους γιατρούς να χρηματοδοτήσουν την πρωτοβάθμια υγεία σε ποσοστό 50-60% του συνολικού ποσού.

Το clawback ένα μνημονιακό μέτρο ξεκίνησε με χαμηλά ποσοστά 8-9%. Σήμερα οι κακές πολιτικές στον χώρο της πρωτοβάθμιας το έφτασαν σε τραγική ύψη 30-35%. Οι λόγοι και οι αιτίες είναι γνωστές και έχουν δημοσιευθεί και αναλυθεί κατ΄επανάληψη . Τώρα τα μνημόνια τελείωσαν, οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν . ήρθε και η καινούργια κυβέρνηση που προεκλογικά μας είχε υποσχεθεί λύση- μια σεισάχθεια στο καταραμένο clawback.


Όμως αυτό που περιμέναμε με αγωνία δεν το βλέπουμε ούτε καν να αναφέρεται σαν πρόβλημα. Τα clawback συνεχίζουν να υποθηκεύουν περιουσίες, να υποδουλώνουν γιατρούς να διώχνουν τους νέους. Περίπου 45 εργαστήρια και διαγνωστικά έκλεισαν τα 3 τελευταία χρόνια. Τα Ελληνικά εργαστήρια ζορίζονται και δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα επιβίωσης. Και το ζωτικό χώρο μετά το κλείσιμο των ελληνικών μονάδων καταλαμβάνουν υποκαταστήματα ομίλων με κεφάλαια αγνώστου προελεύσεως.

Αυτός ο μετασχηματισμός στην σύνθεση των μονάδων είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του συστήματος Υγείας .

Κε Υπουργέ,

Περιμένουμε με αγωνία άμεσες ενέργειες για τη σεισάχθεια από το clawback. Τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα αρκετά χρηματοδότησαν το σύστημα Υγείας . Δεν αντέχουν άλλο. Τα βασικά μας αιτήματα τα γνωρίζετε:

1) Να δοθούν άμεσα 50εκ. στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

2) Να θεσπισθεί κεντρικό plafond στα παραπεμπτικά εξετάσεων και με την εξάντληση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ οι συνταγές να παραπέμπονται στις Δημόσιες Δομές .

Εναλλακτική πρόταση του κεντρικού Plafond είναι η θέσπιση σταθερού clawback 8 μονάδων για τους γιατρούς και την υπόλοιπη διαφορά του clawback να χρηματοδότη το κράτος . Τα εργαστήρια βοήθησαν στην κρίση πέρα από τις δυνάμεις τους και τους επεβλήθησαν οικονομικά βάρη που δεν τους αναλογούν. Η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας είναι υποχρέωση του κράτους , όχι των γιατρών.

Ο Προέδρος

Θεοδ. Γεωργακόπουλος
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ