2019-10-12 18:11:14
Φωτογραφία για «Πάνω από 190.000 οι εκτοπισμένοι» από την τουρκική εισβολή στη Συρία
Η συριακή - υπό την ηγεσία των Κούρδων - διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας υποστηρίζει ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία της εκάστοτε πλευράς, σήμερα Σάββατο, επιβεβαιώνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, τόσο μεταξύ των στρατιωτών, όσο και των αμάχων. 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι χθες σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν.


Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη.

Ενταση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ανεβαίνουν και οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία για τερματισμό των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε χθες ότι αυτές θα συνεχιστούν κανονικά ό,τι και αν λένε οι επικριτές του.

Τελευταία αφορμή για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στάθηκε το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στην πόλη Κομπάνι, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, με την Ουάσιγκτον να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική πλευρά.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος, αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, ως αντίποινα για την εισβολή.

 

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ