2019-10-13 17:00:53
Φωτογραφία για Έρχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2020
Ένα χρόνο πριν από το προκαθορισμένο -δηλαδή μέσα στο 2020- αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, μετά το φετινό «ψαλίδι» κατά 22% μεσοσταθμικά.

Μετά τη φετινή «ανάσα», η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει στην επόμενη μείωση του φόρου ακινήτων το 2021.

Ωστόσο, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός, ανατρέπει τον σχεδιασμό και επισπεύδει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αντισταθμισθούν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις τιμές των ακινήτων.

Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2020

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σαββατοκύριακο», ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 10%, αλλά η νέα μείωση δεν θα είναι οριζόντια.


Θα είναι στοχευμένη με παρεμβάσεις στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα του Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Ένταξη 7.000 περιοχών

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ