2019-10-13 18:54:17
Φωτογραφία για Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: «Δεν θα πολεμήσουμε την Τουρκία για τους Κούρδο
Την ταχύτερη και ασφαλέστερη αποχώρηση των 1000 Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στους Κούρδους και στους Τούρκους στρατιώτες, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, σε σημερινή συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS.

«Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν περίπου 1000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη βόρεια Συρία όσο πιο γρήγορα και με όση μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Έσπερ και σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μετακίνηση αρκετών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην κουρδική περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σκόπιμα επιτέθηκε σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, ο Esper είπε: «Δεν ξέρω αν θα ή δεν θα ήθελαν», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος» οι δυνάμεις των Η.Π.Α. να σταματήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι συγκέντρωσαν μια δύναμη περίπου 15.000 στρατευμάτων στα συριακά σύνορα και υποστηρίζονται από την αεροπορία.


«Τις τελευταίες 24 ώρες ενημερωθήκαμε ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν πιθανότατα να επεκτείνουν την επίθεση τους πιο βαθιά προς το Νότο από ότι σχεδίαζαν αρχικά, και προς τη Δύση» ανέφερε ακόμα ο κ. Έσπερ και πρόσθεσε πως «μάθαμε επίσης τις τελευταίες 24 ώρες ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία με τους Σύρους και τους Ρώσους για να αντεπιτεθούν στους Τούρκους στον Βορρά».

Τέλος σημείωσε ότι «δεν θα πολεμήσουμε την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εξ ονόματος των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό τη διεύθυνση των Κούρδων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ