2019-10-14 11:10:55
Φωτογραφία για Κοινωνικά βάναυση αλλά αναγκαία η λιτότητα στην Ελλάδα κατά τον Μοσκοβισί
Το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω της επιβολής των μνημονίων από τους δανειστές έσπευσε να αναγνωρίσει μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας πάντως παράλληλα πως δεν είναι η λιτότητα που έφερε την κρίση, αλλά κρίση έφερε τη λιτότητα.

Ισχυρίστηκε δε ότι η εν λόγω «κοινωνικά βάναυση» πολιτική ήταν «αναγκαία», ενώ επεσήμανε οι Βρυξέλλες είχαν πλήρη επίγνωση για αυτό που εφαρμοζόταν στη χώρα.

«Πάντα έλεγα ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε ολόκληρη αυτή την περίοδο. Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα. Δεν είναι η λιτότητα που έφερε την κρίση. Είναι η κρίση που έφερε τη λιτότητα. Δεν λέω ότι όλα έγιναν τέλεια. Λάθη έγιναν πολλά. Όλα αυτά τα χρόνια ο τρόπος λήψης των αποφάσεων δεν ήταν καλός, για την έλλειψη δημοκρατίας ασκήθηκε κριτική. 

Ωστόσο στο τέλος έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα
. Διότι δεν ήταν βιώσιμη η οικονομία της μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:«Η χώρα δεν μπορούσε να ζήσει με μια αγορά εργασίας τελείως ανυπόστατη. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα σύστημα συντάξεων που κόστιζε 5% του ΑΕΠ περισσότερο από τους άλλους. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα δημόσιο χρέος που δεν σταματούσε να αυξάνεται. Δεν μπορούσε να ζήσει εάν δεν κατάφερνε να βρει πρωτογενή πλεονάσματα. Είχαμε έντονα στη συνείδηση μας στις Βρυξέλλες ότι οι ευθύνες έπρεπε να αναζητηθούν πολύ πριν, στο μακιγιάζ των δημόσιων λογαριασμών, στην αποδιοργάνωση του κράτους, στο σύστημα των συντάξεων το οποίο δεν ήταν βιώσιμο».

 

Παράλληλα, ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών ανέφερε: «Η Ελλάδα ως σύγχρονη χώρα, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά στον κόσμο δεν μπορούσε να ζει έτσι. Συνεπώς ναι, ήταν κοινωνικά βάναυση, και γι΄ αυτό έχουμε πλήρη συνείδηση, αλλά δεν ήταν η λιτότητα και η πολιτική της τρόικα που υπέφερε ο κόσμος, υπήρξε μια κρίση που έπρεπε κάποια στιγμή να εξορθολογιστεί και να σταθεί το σύστημα όρθιο. Αλλά δεν ήταν όλα τέλεια. Και στο θέμα των πλεονασμάτων πήγαμε πολύ μακριά».

Ερωτηθείς για την σημερινή εικόνα της Ελλάδας, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι αρχίζει να γίνεται «κανονική χώρα μέσα στη ζώνη του ευρώ». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας «παραμένει πολύ υψηλό», ενώ ξεκαθάρισε πως η όποια ανάκαμψη θα γίνει με αργούς ρυθμούς.

via

 

Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις 
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ