2019-10-14 13:06:05
Φωτογραφία για Brexit: Κίνδυνος επέλασης για εκατομμύρια μετανάστες στη Βρετανία
Η εβδομάδα που θα κρίνει την τύχη του Brexit - Ανοίγει εκ νέου η Βουλή των Κοινοτήτων με την Ομιλία της Βασίλισσας - Οι «αντάρτες» των Τόρις και το βορειοιρλανδικό κόμμα θα

σαμποτάρουν το σχέδιο του Brexit - Ο Μπόρις Τζόνσον πάει την Πέμπτη Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τη νέα του πρόταση

Με τον κίνδυνο των απελάσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι εκατομμύρια μετανάστες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, ως αντίποινα στην σκληροπυρηνική γραμμή της κυβέρνησης Τζόνσον για το μεταναστευτικό, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Independent» επικαλούμενη σχετική επιστολή Βρετανών πολιτών.

Απευθυνόμενη στον Μπόρις Τζόνσον, ομάδα Βρετανών απ' όλα τα μέρη της γηραιάς ηπείρου εκφράζουν φόβους ότι θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής του για το μεταναστευτικό.

Η έντονη ανησυχία των μεταναστών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη εκφράζεται ενώ υπολείπονται δεκαεπτά ημέρες για την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε με τον Βρετανό πρωθυπουργό να πατάει γκάζι για να προλάβει τις ημερομηνίες.


Η Βουλή των Κοινοτήτων ανοίγει εκ νέου με την ομιλία της Βασίλισσας.

Το δημοσίευμα της βρετανικής «Independent» αποκαλύπτει ότι οι ανησυχητικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον θέτουν σε κίνδυνο ένα εκατομμύριο Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη και ανησυχούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απελάσεις, ως αντίποινα, και άλλες συνέπειες του Brexit.

«Οι μετανάστες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σε χώρες της Ε.Ε εκφράζουν φόβους ότι το Brexit θα επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής τους. Σε επιστολή τους, ομάδες που εκπροσωπούν τους Βρετανούς πολίτες απ΄όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε κατηγορούν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν βάζει προτεραιότητα τους συμπολίτες του κι ότι υπονομεύει το νομικό τους καθεστώς», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι δηλώσεις της Βρετανής υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ότι θα βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία και του αναπληρωτή υπουργού της Μπράντον Λιούις ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να απελαθούν έκαναν «αίσθηση» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δηλώνοντας από τη πλευρά τους ότι θα μεταχειριστούν τα 1,3 εκατομμύρια Βρετανών μεταναστών «με αμοιβαίο» τρόπο όπως οι πολίτες τους.

Στο μεταξύ, σε μία ύστατη προσπάθεια να παρουσιάσει μία συμφωνία για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 Οκτωβρίου και εν συνεχεία να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον σηκώνει τα μανίκια για να πείσει τους συμπολίτες του και τους Ευρωπαίους ότι η χώρα του θα καταφέρει να αποχωρήσει από την Ε.Ε έως την 31η Οκτωβρίου.

Σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκ νέου με την Βασίλισσα Ελισάβετ να εκφωνεί την προγραμματισμένη της ομιλία.

Στις 17 Οκτωβρίου ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ «πετάει» για Bρυξέλλες και δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον θα ζητήσει έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times» ο Τζόνσον, προτού πάει Βρυξέλλες, θα δώσει σήμερα μία γεύση από τις νέες του προτάσεις στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, οι «αντάρτες» του κόμματός του, των Συντηρητικών, επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία του για το Βrexit ωθώντας τον να καθυστερήσει την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο πρώην υπουργός Φίλιπ Χάμοντ είναι ένας από τους ενορχηστρωτές του σαμποτάζ που επιδιώκουν να τον αναγκάσουν να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας του Brexit.

Tα σχέδια των ανταρτών των Συντηρητικών απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού για μια εκ των υστέρων εκλογική αναμέτρηση, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επικαλούμενοι πρωτοκλασάτα στελέχη του βορειοιρλανδικού «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP), θεωρούν ότι η λύση της τελευταίας στιγμής για την άρση του αδιεξόδου του Brexit δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως σε μία τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η δήλωση του Νάιτζελ Ντοντς, αντιπροέδρου του μικρού συμμάχου-κλειδί του Βρετανού πρωθυπουργού αντανακλά το κλίμα στους κόλπους του κόμματος.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να οδηγήσουν τη χώρα σ' ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Το «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις που θα κρίνουν εάν το Λονδίνο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την προγραμματισμένη έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα συνοδεύεται από κάποια μορφή τελωνειακής σύμπραξης με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το σύνορο για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους επί των αγαθών θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Διαπραγματευτές από την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για να διαπιστώσουν εάν η πρόταση είναι λειτουργική.

Αν και η πρόεδρος του «DUP» Αρλίν Φόστερ τήρησε μία επιφυλακτική αλλά θετική στάση απέναντι στο σχέδιο, ο αντιπρόεδρος Νάιτζελ Ντοντς εμφανίσθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», που δημοσίευσε τις δηλώσεις του, ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει την θέση του. «Οχι, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση», τόνισε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ