2019-10-14 13:52:59
Φωτογραφία για Τριχόπτωση: Ο απίστευτος εχθρός των μαλλιών που κρύβεται στον αέρα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συσχετιστεί με σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, η χρόνια

αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να συνιστά και σοβαρή απειλή για τα μαλλιά μας σύμφωνα με νέα έρευνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την τριχόπτωση αποκαλύπτει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 28ο συνέδριο EADV στη Μαδρίτη και για πρώτη φορά έδειξε ότι η έκθεση σε κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM) συνδέεται με την απώλεια μαλλιών.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω της έκθεσης των HFDPC κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής στη βάση των τριχοθυλακίων σε διάφορες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 όπως η σκόνη και τα καύσιμα ντίζελ. Μετά από 24 ώρες οι ερευνητές πραγματοποίησαν την εργαστηριακή τεχνική western blotting για την ανίχνευση των επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία PM10 και καυσίμων ντίζελ μείωνε τα επίπεδα της β-κατενίνης της πρωτεΐνης που είναι «υπεύθυνη» για την μορφογένεση και ανάπτυξη της τρίχας.


Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα τριών ακόμη πρωτεϊνών (cyclin D1, cyclin E και CDK2), που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της τρίχας μειώνονταν δοσοεξαρτώμενα εξαιτίας της έκθεσης στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, γεγονός που σήμαινε ότι όσο μεγαλύτερη η μόλυνση, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση των επιπέδων των πρωτεϊνών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Hyuk Chul Kwon από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών του Μέλλοντος της Δημοκρατίας της Κορέας σχολίασε ότι «ενώ ο συσχετισμός ανάμεσα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλά τεκμηριωμένος δεν έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της έκθεσης σε αιωρούμενα μικροσωματίδια σε ανθρώπινα κύτταρα δέρματος και τριχωτού. Η έρευνά μας εξηγεί τον τρόπο δράσης των αιωρούμενων ρύπων σε ανθρώπινα θυλακικά κύτταρα, δείχνοντας τον τρόπο που οι συχνότεροι ρύποι οδηγούν σε τριχόπτωση».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ