2019-10-14 17:30:52
Φωτογραφία για Το σημερινό λογότυπο της Google Ο φυσικός Joseph Plateau
Ο Joseph Antoine Ferdinand Plateau (1801–1883) γεννήθηκε στις Βρυξέλλες πριν από 218 χρόνια, σαν σήμερα. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος εξειδικευμένος στην ζωγραφική λουλουδιών. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Λιέγης φυσική και μαθηματικά και το 1827 δίδαξε μαθηματικά στο σχολείο «Atheneum» στις Βρυξέλλες.Το 1829 ο Plateau ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με επιβλέποντα τον Adolphe Quetelet. Η διατριβή του ήταν μόνο 27 σελίδες, αλλά περιείχαν ένα μεγάλο αριθμό θεμελιωδών συμπερασμάτων, όπως τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με την επίδραση των χρωμάτων στον αμφιβληστροειδή, την παρατήρηση της παραμόρφωσης κινούμενων εικόνων και την ανακατασκευή παραμορφωμένων εικόνων μέσα από αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους.

Βασισμένος στα συμπεράσματα της διατριβής του, το 1832 ο Plateau κατασκεύασε μια πρώτη στροβοσκοπική συσκευή, το «φαινακιστοσκόπιο», που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας. Αποτελούνταν από δυο περιστρεφόμενους δίσκους γύρω από έναν άξονα – ο ένας με σχισμές και ο άλλος με εικόνες – έτσι ώστε με την αντίθετη περιστροφή και τον κατάλληλο συγχρονισμό να εναλλάσσονται οι εικόνες που φαίνονταν μέσα από τις σχισμές. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης που τελικά μας οδήγησε στην εφεύρεση του κινηματογράφου.


Το 1835 ο Plateau έγινε καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Γάνδης. Πειραματιζόμενος με τις φωτεινές αναλαμπές στον αμφιβληστροειδή, παρατήρησε τον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα και όταν αργότερα έχασε την όρασή του το απέδωσε σ’ αυτό το πείραμα. Ο Plateau συνέχισε να είναι παραγωγικός επιστημονικά ακόμα και μετά την τύφλωσή του.

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα με αντικείμενο την όραση και κυρίως την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Το σημερινό λογότυπο της Google είναι αφιερωμένο στον Joseph Plateau και το φαινακιστοσκόπιό του, με αφορμή την συμπλήρωση 218 ετών από την γέννησή του, στις 14 Οκτωβρίου 1801:

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Plateau
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ