2019-10-15 00:07:07
Φωτογραφία για Ποιοι εργαζόμενοι χάνουν την κυριακάτικη αργία με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο



Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και γενικότερα των αργιών για τους μισθωτούς απασχολούμενους σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης προβλέπει το νομοσχέδιο του Αναπτυξιακού.

Ειδικότερα αφορά τους εργαζόμενους που εργάζονται στην διανομή εμπορευμάτων σε σούπερ μάρκετ και γενικοτετα καταστήματα λιανικής πώλησης, οι οποίοι θα εργάζονται την Κυριακή και θα παίρνουν την αργία τους μια άλλη ημέρα.

Όπως εξηγεί στο Dikaiologitika News ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος "με το β.δ. 748/1966 καθιερώθηκε η απαγόρευση λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων που ασκούν βιοτεχνική, βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα κατά την ημέρα της Κυριακής, καθώς και τις επίσημες αργίες. Στο ίδιο νομοθέτημα όμως, περιλαμβάνονται ρητές εξαιρέσεις από τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Ο νομοθέτης δηλαδή έχει καθορίσει ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες δύνανται να λειτουργούν κατά την ημέρα της Κυριακής. Πρόκειται για τις ευρέως γνωστές ως επιχειρήσεις «συνεχούς λειτουργίας»".


Όπως εξηγεί "με την διάταξη του αρ. 148, η οποία συμπεριλήφθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, προστέθηκε μία επιπλέον κατηγορία επιχειρήσεων, οι οποίες στο εξής θα επιτρέπεται να λειτουργούν και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (Κυριακές- αργίες). Πρόκειται για τα κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης. Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου, η πρόβλεψη αυτή στοχεύει στην διευκόλυνση των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς η μέχρι σήμερα διαδικασία χορήγησης σχετικής έγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τις Κυριακές ήταν ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Επισημαίνεται πάντως, ότι η συνεχής λειτουργία μίας επιχείρησης δεν σημαίνει αυτόματα και απασχόληση των εργαζομένων όλες τις ημέρες τις εβδομάδας". Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας όπως μας εξηγεί ο κ. Καρούζος οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται σύμφωνα με το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο τους, σημειώνοντας ότι όσοι δε εργαστούν την ημέρα της Κυριακής θα δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.

Έντονη η αντίδραση των Εμποροϋπαλλήλων

Την απόφαση της κυβέρνησης να «χτυπήσει» για ακόμα μία φορά την κυριακάτικη αργία, μέσω του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας η ΝΔ, κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων για να γλιτώνουν κόπο και χρόνο, εξαιρεί τα κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης από την κυριακάτικη αργία!

Όπως υπογραμμίζει "οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και στις logistic που εργάζονται κάτω από τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, με την εντατικοποίηση να χτυπά "κόκκινο", πλέον δεν θα έχουν μέρα για να ξεκουραστούν και να περάσουν με την οικογένειά τους. Αυτό επιτάσσει η ανάπτυξη των κερδών της εργοδοσίας, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των μισθών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της κυριακάτικης αργίας, της συλλογικής δράσης".
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ