2019-10-15 19:00:32
Φωτογραφία για Υποσιτισμένα ή υπέρβαρα ένα στα τρία παιδιά
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Unisef σύμφωνα με τα οποία ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν τρέφονται σωστά.

Ειδικότερα στην έκθεση που έδωσε η Unisef σήμερα στη δημοσιότητα ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν τρέφεται όπως έχει ανάγκη για να μεγαλώσει σωστά.

«Πολλές χώρες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τον υποσιτισμό, ότι ήταν πλέον πρόβλημα του παρελθόντος, ανακαλύπτουν όμως ότι έχουν ένα νέο πολύ μεγάλο πρόβλημα» με τη διατροφή των παιδιών, σύμφωνα με τον Βίκτορ Αγουάγο, επικεφαλής του προγράμματος της Unisef για τη διατροφή, σε σχετική ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια, ή σχεδόν το ένα τρίτο, είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα, ενώ 340 εκατομμύρια έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, υπολογίζει η Unisef.

«Ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και αντιδρούμε στον υποσιτισμό πρέπει να αλλάξει: δεν πρέπει απλά να δίνουμε στα παιδιά επαρκή ποσότητα τροφής, πρέπει πριν απ’ όλα να τους προσφέρουμε σωστή διατροφή», αναφέρει η Χενριέτα Φορ, διευθύντρια της Unisef.


Ο υποσιτισμός πάντως βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και τα παιδιά που πλήττονται είναι τέσσερις φορές περισσότερα από τα υπέρβαρα. Με βάση τα νούμερα 149 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και 50 εκατομμύρια πολύ αδύνατα σε σχέση με το ύψος τους.

Η Unisef καταδεικνύει επίσης τα 340 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από «κρυμμένη πείνα», γιατί προσλαμβάνουν επαρκή αριθμό θερμίδων ημερησίως αλλά έχουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξή τους (σίδηρος, ιώδιο, βιταμίνες Α και C, λόγω της ελλιπούς πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και ζωικών προϊόντων).

Αυτές οι ανεπάρκειες μπορεί να έχουν σοβαρές σωματικές (ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα όρασης και ακοής) και πνευματικές συνέπειες.

Το φαινόμενο αυτό ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία, λόγω της μείωσης της περιόδου θηλασμού και της αντικατάστασής του από μια διατροφή που βασίζεται σε ακατάλληλα προϊόντα και ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την «αυξανόμενη πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες αλλά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία«, όπως τα φαστ φουντ, εξηγεί ο διεθνής οργανισμός Unisef

Τέλος, η παχυσαρκία και τα άτομα που είναι υπέρβαρα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και έχουν φτάσει τα 40 εκατομμύρια παιδιά.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ