2019-10-15 23:00:15
Φωτογραφία για Die Welt:Εισβολή στη Συρία - Τι θα γίνει αν η Τουρκία ζητήσει στήριξη από το ΝΑΤΟ
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι σε πλήρη εξέλιξη και ένα βασικό ερώτημα που θέτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt είναι τι θα γίνει αν τα στρατεύματα της Άγκυρας έρθουν αντιμέτωπα με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις του Άσαντ και ο Ερντογάν ζητήσει στρατιωτική αλληλεγγύη από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή, αλλά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της στο Λουξεμβούργο δεν επέβαλε -λόγω ενστάσεων ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία -εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα , όπως επεδίωκαν Γαλλία και Γερμανία.

 Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημάνθηκε ότι κάποιες χώρες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν την πώληση όπλων στην Τουρκία, ενώ το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου από ομάδα εργασίας που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα.


 Πράγμα που, όπως εξηγεί η Welt, σημαίνει πρακτικά ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να αντιδράσει όπως επιθυμεί -εντός ενός πλασίου φυσικά - έναντι της επίθεσης της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βορεια Συρία.

Άσελμπορν: Μια επίθεση κατά της Τουρκίας θα είναι επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Άσελμπορν, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων λόγω της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία: «Φανταστείτε να απαντήσει η Συρία ή σύμμαχοί της και να επιτεθούν κατά της Τουρκίας. Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με το άρθρο 5 ισχύει το σύμφωνο αλληλεγγύης, δηλαδή όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εμπλακούν για να συνδράμουν την Τουρκία, αν δεχθεί επίθεση», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «εξωπραγματική» τη σκέψη αυτή. Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες έμειναν άφωνοι μ’ αυτή τη δήλωση του Άσελμπροντ. Ένας διπλωμάτης υποστήριξε ότι ο Λουξεμβούργιος ΥΠ ΕΞ ήθελε απλώς να εντείνει την πολιτική πίεση στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ενόψει της συνεδρίασης, ενώ άλλοι τόνισαν ότι κανείς Ευρωπαίος ΥΠ Εξ δεν πρέπει να παίζει με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Αλλά «πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο;», διερωτάται η Welt.

 Η ένταση κλιμακώνεται στη βόρεια Συρία με την άφιξη δυνάμεων του Άσαντ στο Ταλ Ταμρ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία μετά τη συμφωνία που έκλεισαν οι Κούρδοι με τη Δαμασκό. Και μολονότι ο Ερντογάν φέρεται να δεσμεύτηκε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι , έχουν ήδη ξεκινήσει οι αψιμαχίες στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους Μανμπίτζ, πράγμα που καθιστά ολοένα και πιθανότερο να βρεθεί η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ σε εμπόλεμη κατάσταση. Κι εδώ σύμφωνα με τη λογική του Άσελμπορν μπορεί να μπει στο παιχνίδι το Άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση κατά ενός ή περισσότερων κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα εκληφθεί ως επίθεση κατά όλων… Επίκληση του άρθρου αυτού μόνον μία φορά έγινε μέχρι σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ.

Πενιχρές οι πιθανότητες να συνδράμουν οι νατοϊκοί εταίροι την Τουρκία

Αν η Τουρκία δεχθεί ως εκ τούτου προσεχώς μια επίθεση από τις δυνάμεις της Συρίας, δεν αποκλείεται κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας να γίνουν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ -λέει η γερμανική εφημερίδα – κι εκεί θα πρέπει να αιτιολογήσει σαφώς η Τουρκία με ποιο τρόπο απειλείται η «ασφάλειά» της. Αν πράγματι οι εξελίξεις ωθήσουν τον Ερντογάν να ζητήσει στρατιωτική αλληλεγγύη από το ΝΑΤΟ, δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να εισακουστεί το αίτημά του είναι «πολύ περιορισμένες». Κι αυτό γιατί, όπως επεσήμαναν, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ είχε ζητήσει ήδη από την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία από την Άγκυρα να αποχωρήσει, ενώ πολλοί νατοϊκοί εταίροι επεσήμαναν τους πιθανούς κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

Μάλιστα ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία ανέστειλαν προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι η Συμμαχία περιμένει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγράκτηση «έστω κι αν έχει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους». Ως εκ τούτου, καταλήγει η Welt, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να σπεύσει το ΝΑΤΟ στο πλευρό της Άγκυρας, έστω κι αν ο Ερντογάν απειλήσει τη Συμμαχία…
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ