2019-10-16 12:00:18
Φωτογραφία για Τα πιστοποιητικά από τα ΑΤΜ μπλοκάρουν στη γραφειοκρατία
Της Νικολέττας Μουτούση

Είναι 11 η ώρα το βράδυ. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως για να κάνεις τη δουλειά σου αύριο το πρωί χρειάζεσαι και ένα πιστοποιητικό από τον δήμο. Τότε σε πιάνει πανικός, γιατί σκέφτεσαι ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να την περάσεις σε κάποια ουρά για να πάρεις το πιστοποιητικό και ίσως τελικά να μην καταφέρεις να κάνεις τη δουλειά σου.

Κι όμως, χρειάζεσαι απλώς την κάρτα σου και να πας στο πλησιέστερο ΑΤΜ. Δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα. Τα πιλοτικά ΑΤΜ, που δεν είναι τραπεζικά αλλά δημοτικά -τα λεγόμενα e-ΚΕΠ ή αλλιώς οι σταθμοί αυτόματης εξυπηρέτησης πολιτών- υπάρχουν ήδη. Ένα από αυτά έχει ήδη εγκατασταθεί στα Τρίκαλα, μία πόλη που εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί «έξυπνη πόλη», καθώς υιοθετεί συνεχώς την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της.

Δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα έγγραφα μπορούν να τυπώνονται όλο το 24ωρο από το ΑΤΜ με τη χρήση της κάρτας δημότη. «Είπαμε να πειραματιστούμε με το μηχάνημα, που κατασκεύασαν δύο ελληνικές εταιρείες. Δείχνει την επόμενη μέρα στο Δημόσιο με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», σημειώνει στον «Φ» ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου.


Όπως αναφέρει, ειδικά στα Τρίκαλα, όπου υπάρχουν 35 χωριά, η λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά χρήσιμη για τους κατοίκους τους, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να μετακινούνται για να πάρουν κάποιο πιστοποιητικό. «Προσπαθούμε να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος, να καινοτομήσουμε», σχολιάζει, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά, να σφραγίζει χαρτιά και άλλα.

Στην επόμενη φάση σχεδιάζεται να μπορεί μέσω του ΑΤΜ αυτού να εκτελούνται και πιο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η λήψη και κατάθεση δικαιολογητικών που χρειάζεται να γνωστοποιηθούν στον δήμο, με τις αιτήσεις να πρωτοκολλούνται και να κοινοποιούνται απευθείας στις αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η ρύθμιση δόσεων ή η πληρωμή τελών, όπως για τραπεζοκαθίσματα.

Τα εμπόδια

Η γραφειοκρατία του Δημοσίου, όμως, έκανε την εμφάνισή της και σε αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Τρικάλων, αν και το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά, τα πιστοποιητικά που εκδίδει δεν αναγνωρίζονται από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και εδώ και καιρό προσπαθεί να διορθωθεί η ασυμβατότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων.

«Την προηγούμενη διετία δεν μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου, λέγοντας πως τώρα με τη νέα κυβέρνηση διακρίνει διάθεση να περάσουν διατάξεις που θα δώσουν τέλος στο πρόβλημα. Ήδη, ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Λεωνίδας Χριστόπουλος, έχουν επιληφθεί του θέματος.

«Μόνοι μας οι δήμοι δεν μπορούμε», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Τρικάλων. Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας καταδεικνύεται εξάλλου και από το γεγονός πως ακόμη και πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ermis -την επίσημη του Δημοσίου- δεν αναγνωρίζονται από κάποιους δημόσιους φορείς, γιατί, όπως επικαλούνται οι υπάλληλοι, δεν διαθέτουν επίσημη σφραγίδα!

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες πολιτών οι οποίοι κατέφυγαν στην ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών για να αποφύγουν τις ουρές και την ταλαιπωρία, αλλά τελικά σκόνταψαν σε υπαλλήλους, οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, γιατί διακρίνουν πως μέσα από την ψηφιοποίηση μπορεί να χάσουν τα καθήκοντά τους και να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη θέση, αρνούνται να δεχθούν τα πιστοποιητικά.

«Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των νόμων», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου μπροστά στο εγχείρημα της εξάλειψης της γραφειοκρατίας. «Διαφορετικά δεν μπορείς να ψηφιοποιήσεις το χάος», διευκρινίζει ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να φέρει την πόλη των Τρικάλων στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Εκτός από τα e-ΚΕΠ, ο δήμος έχει προχωρήσει στην εφαρμογή mobile Check App, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να καταχωρίζουν τα αιτήματά τους και να παρακολουθούν την πορεία τους, διαθέτει σύστημα έξυπνης στάθμευσης, ακόμη και λεωφορεία χωρίς οδηγό. Παράλληλα, έχει καθιερώσει σύστημα «ντελίβερι» πιστοποιητικών, καθώς και ένα δωμάτιο ελέγχου (control room) στο ισόγειο του δημαρχείου, που παρέχει πληροφορίες για διάφορες δραστηριότητες ή προβλήματα στην πόλη.

Και στη Ρόδο

Ανάλογη προσπάθεια για τη λειτουργία των e-ΚΕΠ ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και στον Δήμο Ρόδου με την εγκατάσταση τριών μηχανημάτων ΑΤΜ, από τα οποία οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν σειρά πιστοποιητικών χωρίς να περιμένουν σε ουρές και χωρίς να περιορίζονται από το ωράριο των δημοτικών υπηρεσιών. Όπως ανέφερε ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, Σάββας Διακοσταματίου, το μηχάνημα θα λειτουργεί είτε με την αφή είτε με τη φωνή, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να... υπογράφει.

«Εισάγονται νέες τεχνολογίες στην εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς εξοικονομείται χρόνος και γραφειοκρατία», σχολίασε ο Σάββας Διακοσταματίου. «Με την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών σταθμών αυτόματης εξυπηρέτησης πολιτών (ΑΤΜ), προχωρούμε στη λογική της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη», πρόσθεσε.

Μέσω των μηχανημάτων θα εκδίδονται ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό ιθαγένειας, πιστοποιητικό γέννησης, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης κ.ά. Για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, διατίθενται από τον δήμο αριθμοί-κωδικοί ή κάρτες. Μελλοντικά εξετάζεται να μπορέσουν να επεκτείνουν τα μηχανήματα τις λειτουργίες τους, ώστε να πραγματοποιούνται και άλλες συναλλαγές ή πληρωμές οφειλών.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 15 Οκτωβρίου.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ