2019-10-16 16:13:32
Φωτογραφία για Κυρ. Μητσοτάκης: Να υπάρξουν συνέπειες στις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό
«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», σημειώνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Προσθέτει ότι η Ε.Ε. έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους Αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τουρκική εισβολή και προσθέτει: «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

Στη συνέντευξή του στη Σαντάλ Βαλερί, τη Διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε καταφέρει πολλά στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης

«Στις πρώτες #100_μέρες της κυβέρνησης έχουμε καταφέρει πολλά. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέρα για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

 Kyriakos Mitsotakis



@kmitsotakis

Στις πρώτες #100_μέρες της κυβέρνησης έχουμε καταφέρει πολλά. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέρα για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. https://metonkyriako.gr

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Μητσοτάκης για τα 2,500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών 

Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε, με την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Ζάππειο Μέγαρο.   

Κατά την εκδήλωση γνωστοποιήθηκε και η σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα έχει ως συντονίστρια/Πρόεδρο την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και μέλη τους Δημάρχους Σπάρτης Πέτρο Δούκα, Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο, Λαμίας/Θερμοπυλών Θύμιο Καραΐσκο, ενώ θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι Περιφερειάρχες των Διοικητικών Περιφερειών όπου υπάγονται οι παραπάνω περιοχές. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί μέλος της Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. 

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε, όπως είπε, απλώς τα γεγονότα αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά, το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον». Όπως ανέφερε, η Σαλαμίνα του Σεπτέμβρη του 480 π.Χ. ενσαρκώνει πριν απ' όλα μία μοναδική στιγμή ομοψυχίας, καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη παραμερίζουν τις διαφορές τους και ενώνονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους. «Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ήμασταν και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δίδαγμα με ηλικία 25 αιώνων», επισήμανε, προσθέτοντας πως υπήρξε όμως και μία στιγμή δικαίωσης του σχεδιασμού και της προνοητικότητας, καθώς ήταν τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή αυτά που σταμάτησαν τον εισβολέα και στάθηκαν η βάση της ακτινοβολίας της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας άνοιξε, επίσης, τον δρόμο για την απελευθέρωση εδαφών υπό περσική κυριαρχία», καθώς επί 30 χρόνια μετά από αυτήν οι Έλληνες αποδύθηκαν σε εκστρατείες ενσωμάτωσης της Ιωνίας και «έδωσαν, έτσι, την πρώτη εικόνα ενός έθνους με πατρίδα την Ελλάδα, αλλά με ορίζοντες σ' ολόκληρο τον κόσμο». Σε αυτήν τη λογική, χαρακτήρισε «σπονδή σε αυτόν τον Οικουμενικό Ελληνισμό» την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίζουν για τον τόπο μας και οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αντιστίξεις εκείνης της περιόδου ηχούν διδακτικά στο παρόν, καθώς επισημαίνουν τη σημασία της ειρήνης στην ανέκαθεν φουρτουνιασμένη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και προσδίδουν, όπως υποστήριξε, νέο νόημα στον ρόλο της σημερινής Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το τέλος των πολέμων ακολούθησε ο Χρυσούς Αιώνας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, δύο στοιχεία που σφράγισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα και οριοθέτησαν πρώιμα την Ευρώπη και τις αρχές της.   

Υπογραμμίζοντας πως χωρίς την Σαλαμίνα, όπως και τις Θερμοπύλες και το Αρτεμίσιο, αλλά και νωρίτερα τον Μαραθώνα, όλα θα ήταν αλλιώς στον κόσμο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δίχως την αντίσταση των Ελλήνων στους Περσικούς Πολέμους, ούτε η φιλοσοφία θα έριχνε τόσο φως στη σκέψη των ανθρώπων ούτε η μέχρι τότε ωμή κοινωνική βία της διοίκησης θα μετατρεπόταν, σταδιακά, σε θεσμούς. Σε επιχειρήματα και λαϊκή συμμετοχή. Δηλαδή, σε ''πολιτική'', όπως την ξέρουμε σήμερα. Ακόμη και η Ευρώπη η ίδια, μαζί με τη λεγόμενη ''Δύση'', θα είχε πιθανώς άλλη πορεία». 

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η επέτειος δεν αφορά απλώς ένα ιστορικό γεγονός που ανήκει στη μακρά ελληνική παράδοση, αλλά μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην πορεία της ανθρωπότητας. «Στους καιρούς μας, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. Κύματα προσφύγων και μεταναστών πολιορκούν τώρα τις χώρες. Η κρίση δεν αφορά μόνο σύνορα και οικονομίες. Αφορά, πλέον, και την περιβαλλοντική απειλή. Ενώ οι δημοκρατικοί κανόνες και τα δικαιώματα απαιτούν καινούργιες επεξεργασίες. Η Ευρώπη καλείται, έτσι, να αναμετρηθεί με τα ιδανικά της για να απαντήσει σε όλα αυτά. Και η Ελλάδα, να ανανεώσει το ρόλο που είχε πάντα: Ως σύμβολο Δημοκρατίας και Πολιτισμού και ως σημείο συνάντησης των λαών στον δρόμο προς την πρόοδο» ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή και την Πρόεδρο της κοσμητείας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. 

«Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε αφετηρία μίας αντίστροφης διαδρομής εθνικής αυτογνωσίας. Να πορευτούμε ξανά από την αρχαία Ελλάδα προς τη σύγχρονη. Με στόχο και προορισμό, όμως, να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα του αύριο» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.   

Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βαρδής και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, πρεσβευτές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ