2019-10-16 21:19:42
Φωτογραφία για Νέες στολές εκστρατείας για τον Ελληνικό Στρατό
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

«Στόχος του ΓΕΣ αποτελεί η ένδυση όλου του προσωπικού με τις νέες στολές σε δύο φάσεις»

Νέες «φόρμες παραλλαγής» ή «νέες στολές Ασκήσεων-εκστρατείας», όπως είναι η επίσημη στρατιωτική ορολογία, πρόκειται να αποκτήσει στο σύνολό του ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά.

Η απόφαση αυτή του ΑΣΣ ελήφθη και αφορά την προμήθεια της νέας στολής, της οποίας η παραγωγή θα βασίζεται πάνω σε απόλυτα καθορισμένες προδιαγραφές που έχει θέσει η ηγεσία του ΓΕΣ και θα είναι ενιαίες για το σύνολο του ΕΣ και της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει αποφασιστεί ήδη από το δικό της Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο να φορά το προσωπικό της τις ίδιες στολές εκστρατείας με τον ΣΞ -απλώς θα έχει τα δικά της αεροπορικά διακριτικά, όταν καταναλωθεί το υφιστάμενο απόθεμα των δικών της – επιεικώς απαράδεκτων – στολών «μπλε παραλλαγής».


Οι προαναφερθείσες προδιαγραφές προέκυψαν μετά και από τη δοκιμαστική χρήση μιας αρχικής παρτίδος 3.000 στολών (παντελόνι, χιτώνιο), οι οποίες δόθηκαν για αυστηρή αξιολόγηση σε στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (επί αρχηγίας του Στρατηγού ε.α. Χρήστου Μανωλά) και χρησιμοποιήθηκαν κάτω από τις σκληρές συνθήκες εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακής δράσεως από το προσωπικό των Ελλήνων πρασινοσκούφηδων.

Συμφώνως με στρατιωτικές πηγές του ΓΕΣ, «στόχο του ΓΕΣ αποτελεί η ένδυση όλου του προσωπικού με τις νέες στολές σε δυο φάσεις: αρχικά η χορήγησή τους σε μόνιμα στελέχη και στη συνέχεια η κάλυψη των αναγκών και των στρατεύσιμων που υπηρετούν τη θητεία τους σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία χορηγήσεως, η νέα στολή του ΣΞ, θα έχει το ίδιο ύφασμα, τις ίδιες αποχρώσεις, το ίδιο σχέδιο και την ίδια ανακλαστικότητα με την παλιά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τη λέξη «ανακλαστικότητα» νοείται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που μετρούνται στο NIR, την λεγόμενη και «Εγγύς Υπέρυθρη Περιοχή» (“Near Infrared Region”/NIR).

Συγκριτικώς όμως, με την υφιστάμενη στολή, αυτή που φορά σήμερα το προσωπικό και όλοι γνωρίζουμε, η νέα στολή, όπως υποστηρίζει πάντα το ΓΕΣ, «θα υπερτερεί κατά πολύ ως προς την προσαρμογή στον σωματότυπο, την άνεση, την εργονομία και την αντοχή στην φθορά, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις τάξεις του Στρατού Ξηράς».

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τη στολή αυτή έχει αρχίσει και φορά ήδη και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ (αριστερά στη πιο κάτω φωτό), όπως το εντοπίσαμε από τις φωτογραφίες του που μοίρασε το ίδιο το ΓΕΣ από πρόσφατες επισκέψεις σε διάφορες μονάδες, προφανώς για να έχει και ο ίδιος μια πρώτη και άμεση εικόνα και αντίληψη του «προϊόντος»!

Εκ πρώτης όψεως και βλέποντας μόνο ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες που σας εκθέτουμε, το χιτώνιο της στολής δεν έχει κουμπιά αλλά «κουμπώνει» με «χρατς», έχει δύο άνω τσέπες τοποθετημένες λοξά για να διευκολύνεται η είσοδο και έξοδος αντικειμένων σε αυτές, ενώ ο στρατιώτης φορά το γιλέκο μάχης που κλείνει εμπρός, ενώ στο «καπάκι» που κλείνει την κάθε λοξή τσέπη, χρησιμοποιείται και για την τοποθέτηση από ενός στυλό. Στο χιτώνιο της στολής δεν φαίνεται να υπάρχουν κάτω τσέπες που έτσι και αλλιώς μπαίνει μέσα στο παντελόνι και δεν είναι πρόσφορη η χρησιμοποίησή τους.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ