2019-10-16 23:06:26
Φωτογραφία για Συρία: Ενισχύει τη στήριξη στους Κούρδους η Ρωσία
Την ίδια ώρα, τμήματα του συριακού στρατού εισέβαλαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα - Παρά τις

προηγούμενες αρνήσεις, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν θα δει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και τον Μάικ Πομπέο

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται ο εφιάλτης στη βορειοανατολική Συρία, με Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία και συριακό στρατό να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές στον πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συζήτηση για τη Συρία δεν αφορά μόνο δύο πλευρές. Η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας διακρίνεται πάντα στο προσκήνιο, όπως και η επεκτατική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το στίγμα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ γίνεται αισθητό.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρεια Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την - συμβολικής σημασίας - πόλη, προπύργιο των Κούρδων, Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).


Την ίδια ώρα, τμήματα του συριακού στρατού εισέβαλαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αν και είχε αρνηθεί, θα συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που πηγαίνει στην Άγκυρα για να αποσπάσει κατάπαυση πυρός στη Συρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν θα γίνουν δεκτοί, παρά μόνο από τους Τούρκους ομολόγους τους, «προσβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Μάλιστα, είχε διαμηνύσει ότι θα συναντηθεί μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι... παλινωδίες του Τούρκου προέδρου όμως δεν έχουν να κάνουν με τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και με τα ταξίδια του σε Ρωσία και ΗΠΑ, με το πρώυο να πραγματοποιείται κανονικά και το δεύτερο να βρίσκεται στον «αέρα».

«Δεν υπάρχει κάποια αρνητική κατάσταση σε ό,τι αφορά το ταξίδι μου στη Ρωσία. Θα γίνει κανονικά, εκτός απροόπτου. Όσο για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μια κατάσταση που θα αξιολογηθεί, μετά τις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους, οι οποίες θα έρθουν στην Τουρκία. Με προβληματίζουν όλες οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο και όσα λένε για μένα, την οικογένειά μου. Μας αντιμετωπίζουν με ασέβεια και δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να πω με ακρίβεια για το ταξίδι μου εκεί» δήλωσε ιο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πομπέο: Προσδοκώ πως θα συναντηθούμε με τον Ερντογάν για να λυθεί το θέμα της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία, όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πομπέο, σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ