2019-10-16 23:18:42
Φωτογραφία για Η οικονομική ελίτ της Καμπότζης έχει κυπριακή υπηκοότητα
Η Κύπρος βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο λόγω της «πώλησης» διαβατηρίων σε υπηκόους τρίτων χωρών με διαδικασίες που δεν

θεωρούνται διαφανείς. Το θέμα απασχόλησε και την ΕΕ καθώς τα κυπριακά διαβατήρια είναι ευρωπαϊκά και οι κάτοχοι τους εκ των πραγμάτων καθίστανται Ευρωπαίοι Υπήκοοι.

Το πρακτορείο Reuters, σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως συγγενείς του πρωθυπουργού της Καμπότζης Hun Sen αλλά και μέλη της οικονομικής ελίτ της χώρας, έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο. Το Reuters ασχολείται εκτενώς με την παραχώρηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων στα συγκεκριμένα πρόσωπα, αφού το καθεστώς της χώρας θεωρείται αντιδημοκρατικό.

Σύμφωνα με το Reuters μεταξύ αυτών που απέκτησαν ή αιτήθηκαν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται η ανιψιά του Hun Sen και ο σύζυγος της, ο οποίος είναι ο Αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι είναι και οικογενειακοί φίλοι του Πρωθυπουργού, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών της Καμπότζης.


Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην ανιψιά του Πρωθυπουργού Hun Kimleng η οποία σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο έλαβε την Κυπριακή υπηκοότητα το 2016. Μάλιστα το Reuters επικαλείται έγγραφο του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επιβεβαιώνει την λήψη κυπριακής υπηκοότητας από την ανιψιά του πρωθυπουργού της Καμπότζης. Η απόκτηση Κυπριακού διαβατηρίου από την στενή συγγενή του Πρωθυπουργού σημειώνει το πρακτορείο, της επιτρέπει να ζει , να εργάζεται και να ταξιδεύει χωρίς βίζα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Πέραν τούτου, το Reuters αναφέρεται σε έγγραφο του Κυπριακού Υπουργείο Εσωτερικών ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου 2017 , με το οποίο προτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, η παραχώρηση υπηκοότητας στην ανιψιά του Πρωθυπουργού, στον σύζυγο της Neth Savoeun και στις δύο ενήλικες κόρες του.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ