2019-10-16 23:51:04
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣ ΛΑΥΡΙΟΝ
Δημήτρης Λουκάς: "Συνεργασία, ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτικών ενοτήτων και συμμετοχή των πολιτών είναι οι εγγυήσεις για την επόμενη μέρα του Δήμου μας"

Ορκιστήκατε για τέταρτη φορά δήμαρχος. Ποια είναι τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτήν την πορεία;

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ τιμητική αυτή η επιλογή των συμπολιτών μου. Πρόκειται για επιλογή εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα για εντολή δουλειάς και έργου. Μετά από τόσα χρόνια δεν έχω πάψει ούτε μια στιγμή να αισθάνομαι εργάτης της αυτοδιοίκησης, να αισθάνομαι την ευθύνη για να δικαιωθεί το κοινό όραμά. Το όραμα της Καινοτομίας και των πολιτών που ενεργά και σταθερά μας στηρίζουν.

Κόπωση δεν έχει επέλθει όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτά τα χρόνια μπορεί πέραν της σκληρής δουλειάς και των επιτυχιών να χαρακτηρίζονται και από λάθη, από ολιγωρίες, από μικρές ή μεγάλες απογοητεύσεις. Ποτέ όμως από αίσθημα κόπωσης. Ξέρετε όταν στο τέλος της μέρας ο απολογισμός είναι θετικός δεν νιώθει κανείς κουρασμένος, αλλά δικαιωμένος.


Λένε ότι η μεγάλη παραμονή στην εξουσία αναπτύσσει και φαινόμενα αλαζονείας.

Καταρχάς να υπογραμμίσω ότι όλοι εμείς οι αυτοδιοικητικοί δεν είμαστε διορισμένοι. Είμαστε εκλεγμένοι και μάλιστα κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κριτικής και ελέγχου επί της καθημερινότητας. Αυτή η σχέση δεν αφήνει περιθώριο για να αναπτυχθούν φαινόμενα αλαζονείας και εξουσιομανίας. Σε αυτή τη σχέση με τους πολίτες ή είσαι εργατικός, αυθεντικός, αποτελεσματικός και διαρκώς ελεγχόμενος ή δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Άλλωστε η μετεκλογική μας πρακτική αποδεικνύει πόσο μακριά κινούμαστε από λογικές αλαζονείας και εξουσίας.

Εννοείτε το άνοιγμα στη διοίκηση του Δήμου και σε άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις;

Είναι σαφές ότι με την τελευταία κυβερνητική τροπολογία διευκολύνθηκε πλήρως η διακυβέρνηση του Δήμου μας, σε βαθμό που να μην υπάρχει η ανάγκη αυτού του ανοίγματος. Εμείς όμως κάναμε ένα βήμα παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο να ασκούμε διοίκηση, αλλά να ασκούμε την πιο αποτελεσματική διοίκηση. Η Λαυρεωτική είχε την ανάγκη ενός ισχυρού μετώπου γόνιμης συνεργασίας, ενός μετώπου που να ενώνει και την ίδια την κοινωνία, γκρεμίζοντας τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές και παραμερίζοντας κάθε διχαστική λογική. Και αυτό πιστώνεται στη δημοτική μας αρχή, όπως επίσης πιστώνεται και στις δυνάμεις που αντιλήφθηκαν αυτήν την ανάγκη.

Η επικεφαλής της παράραξης «Ενότητα Δημιουργία» άσκησε σφοδρή κριτική στη συνεργασία αυτή.

Κοιτάξτε στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν δύο επιλογές. Ή κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να διοικήσει, να δουλέψει, να ασκήσει χρήσιμη αντιπολίτευση και να φέρει αποτελέσματα ή επιλέγει να καταγγέλλει διαρκώς, να ασκεί κριτική διαρκώς, να αντιπολιτεύεται στείρα διαρκώς.

Η παράταξη της κ. Μακρή μάλλον έχει επιλέξει το δεύτερο ρόλο, ως συνέχεια της προεκλογικής πρακτικής της.

Για μας είναι σημαντικό να συνθέτουμε και όχι να διχάζουμε, να πολλαπλασιάζουμε δυνάμεις και όχι να διαιρούμαστε και να διαιρούμε. Η Λαυρεωτική σήμερα και οι πολίτες της θεωρούμε ότι έχουν ανάγκη από ένα λόγο ενωτικό και από μια διοίκηση ενωτική.

Λέτε ότι μετά τις εκλογές έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση;

Mα αλίμονο αν δεν γινόταν! Γνωρίζετε ότι προεκλογικά πάντα το κλίμα, η ρητορική και το πλαίσιο είναι έντονα, σκληρά και πολύ αιχμηρά, αν και η παράταξή μας ποτέ δεν μπήκε σε αυτή τη λογική. Μετεκλογικά έχουμε την άποψη ότι πρέπει να αναζητάμε και τελικά να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν.

Στην ομιλία της ορκωμοσίας αναφέρατε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου ο Δήμος Λαυρεωτικής να προχωρήσει και να κερδίσει αυτά που του αξίζουν.

Ναι φυσικά τόνισα ότι για το μετασχηματισμό του Δήμου είναι αναγκαία τρία στοιχεία. Το πρώτο που διεξοδικά αναλύσαμε είναι η καλή συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις. Το δεύτερο είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των διοικητικών ενοτήτων του Δήμου μας και όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, εξαιρέσεις ή διαφορετικές ταχύτητες. Και το τρίτο πολύ σπουδαίο είναι η διαρκής συμμετοχή των πολιτών. Εμείς δεσμευθήκαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της δημοκρατικής ενημέρωσης, της διαβούλευσης και του ειλικρινούς διαλόγου, ότι θα ενισχύσουμε και θα τονώσουμε το ρόλο των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Με λίγα λόγια: συνεργασία, ισότητα, συμμετοχή!

Τι περιμένουμε την επόμενη μέρα για το Δήμο μας, ποιο είναι το στρατηγικό όραμα για τη Λαυρεωτική;

Mιλάμε για ένα εφικτό στρατηγικό όραμα που συνδέεται με τη διεύρυνση της λειτουργίας του λιμανιού, με το τουριστικό μας προϊόν, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και των μνημείων της σύγχρονης ιστορίας, με την ολοκλήρωση των αναπλάσεων των κέντρων του Λαυρίου και της Κερατέας, με την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα συνοδεύουν αυτήν την αναπτυξιακή πορεία είναι οι εφαρμογές της έξυπνης πόλης, η προστασία του περιβάλλοντος και των δημοσίων αγαθών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η περεταίρω ενίσχυση του δικτύου αλληλεγγύης του Δήμου μας.

Οι πρώτες προτεραιότητες των 100 πρώτων ημερών, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ποιες είναι;

Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτά που και προεκλογικά είχαμε θέσει ως προτεραιότητες των πρώτων ημερών. Εργαζόμαστε λοιπόν για την άμεση ολοκλήρωση του έργου οδοποιίας που είχε ξεκινήσει προεκλογικά σε Λαύριο, Κερατέα και οικισμούς, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αγροτική οδοποιία στην Κερατέα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε διαβούλευση με τους πολίτες και λήψη απόφασης από το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο για την κυκλοφοριακή μελέτη και την ανάπλαση του κεντρικού συγκοινωνιακού άξονα της Κερατέας, των πλατειών και για το open mall. Σε διαβούλευση και η λήψη απόφασης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λαυρίου και Αγίου Κωνσταντίνου. Σε διαβούλευση και λήψη απόφασης για τον Κανονισμό Λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων. Στην αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Στην απόφαση ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του Δήμου. Στην αγορά οικοπέδου στο λιμάνι 2,5 στρεμμάτων για την υποστήριξη της λειτουργίας του λιμένα Στην κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου πόλης της Κερατέας και στην έγκριση 3 πολεοδομικών μελετών για Άνω Όρια -Πράσινη Αλεπού του Λαυρίου, Αγία Μαρίνα – Πανόραμα- Τουρκολίμανο και Περιγιάλι- Τσονίμα – Τρεχαντιέρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε πατάμε στο στέρεο έδαφος της δουλειάς που έγινε στην προηγούμενη θητεία και συνεχίζουμε δυναμικά και οργανωμένα στην επόμενη. Χωρίς ανάσα!
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ