2019-10-17 09:09:16
Φωτογραφία για Νοσοκομειακοί γιατροί: «Τα νέα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια DRG μας μετατρέπουν σε … λογιστές»
Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Ανάστατοι είναι και πάλι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) με την επικείμενη καθιέρωση στα νοσοκομεία των νέων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων DRG (Diagnosis Related Groups), τα οποία τους υποχρεώνουν να κοστολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς τους, καθώς και τα ποσά που θα καλούνται να πληρώσουν σε περίπτωση υπέρβασης ημερών νοσηλείας.

Τα DRG (Diagnosis Related Groups) αποτελούν εξέλιξη των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) τα οποία καθιερώθηκαν εδώ και 10 χρόνια και - όπως υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ - αποτελούν τα προεόρτια της πλήρους ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων αφού προσδιορίζουν τι θα πληρώνει ο ασθενής μέσω του ταμείου του, έμμεσα ή άμεσα, όταν χρειαστεί νοσηλεία.

Μέσω των DRG θα καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές επιλογές των γιατρών, καταργώντας ουσιαστικά την αναγκαία εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.


Νοσοκομειακοί γιατροί: "Θα υπάρχει "ποινή" στην παράταση νοσηλείας"

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν τόσο στην "ποινικοποίηση" της παράτασης των ημερών νοσηλείας, την οποία θεωρούν αντιδεοντολογική, όσο και στην επιβάρυνση του έργου τους με ... λογιστική εργασία, η οποία - όπως υποστηρίζουν - είναι πέραν των καθηκόντων τους.

"Σκοπός είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι δαπάνες νοσηλείας αφού θα προβλέπεται «ποινή» είτε για γιατρούς είτε για ασθενείς. Για τους ασθενείς μπορεί να σημαίνει επιπλέον πληρωμή από τα προβλεπόμενα ενώ για το γιατρό μείωση του budget του τμήματος ή μείωση κλινών, όπως έχει γίνει σε Μ.Βρετανία, Γαλλία κ.λπ. Αν π.χ. μια πνευμονεκτομή εκτιμάται ότι χρειάζεται νοσηλεία 10 ημέρες και υπάρξει παράταση θα υπάρξει «ποινή» σε ασθενή ή γιατρό αν δεν αιτιολογηθεί λεπτομερέστατα το επιπλέον κόστος.

Όπου εφαρμόζονται τα DRG, εκτός από τον εμπορικό τους χαρακτήρα, επιβαρύνουν όλο το ιατρικό προσωπικό στο να κοστολογεί κάθε ασθενή. Εμπειρία συναδέλφων από τη Γερμανία αναφέρει ότι ο γιατρός κάθε μέρα αφιερώνει ώρες για να κοστολογήσει τους ασθενείς του, γίνεται λογιστής, και αν περισσέψει χρόνος γίνεται γιατρός!"

"Έργο" της προηγούμενης κυβέρνησης, το εφαρμόζει η σημερινή"

Η διαδικασία εφαρμογής, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η τωρινή επιταχύνει τις διαδικασίες ζητώντας επειγόντως από τα 18 νοσοκομεία (8 στην Αθήνα και 10 στην υπόλοιπη χώρα) να δρομολογήσουν την πιλοτική εφαρμογή για κάποιους χιλιάδες ασθενείς, ώστε να γενικευθεί το Μάιο.

Ετσι, το τελευταίο διάστημα οικονομικές υπηρεσίες και διοικήσεις νοσοκομείων ασκούν πιέσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς με επίκληση διάφορων νομοθετικών διατάξεων στην κατεύθυνση οι γιατροί να καθορίζουν λογιστικού τύπου χρεώσεις νοσηλίων στους ασθενείς με σύστημα ΚΕΝ (DRG’s).

"Σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, αυτονόητα, η όποια τέτοια διαδικασία είναι καθαρά αρμοδιότητα των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Το καθήκον των γιατρών εκτός από την προσφορά περίθαλψης εξαντλείται στην περιγραφή της διάγνωσης σύμφωνα με τα σχετικά ιατρικά συστήματα κωδικοποίησης (ICD 10) καθώς και την περιγραφή των θεραπευτικών πράξεων και της τελικής έκβασης. Σε τέτοιες λογικές και πρακτικές είμαστε αντίθετοι από άποψη αρχών. Αναγκάζουν τόσο τους γιατρούς όσο και το λοιπό νοσοκομειακό προσωπικό να ασκούνε περισσότερο λογιστική πάρα ιατρική, μετατρέποντας την υγεία σε εμπόρευμα!", καταλήγουν οι γιατροί, οι οποίοι ζητούν άμεση ανάκληση του μέτρου και καλούν τους συναδέλφους τους να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες που τους δίνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ