2019-10-17 16:19:20
Φωτογραφία για Brexit: Βρετανία και Ε.Ε. έχουν συμφωνία – Ο λόγος στο Βρετανικό Κοινοβούλιο
Βρετανία και Ε.Ε. έχουν συμφωνία για το Brexit. Έπειτα από αγωνία πολλών ημερών, κυριολεκτικά στο παρά ένα της συνόδου κορυφής, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στο πολυπόθητο deal.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη χαρακτήρισε «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι μία απόδειξη της δέσμευσής μας να βρίσκουμε λύσεις», δήλωσε ο Γιούνκερ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός την ονόμασε «μεγάλη νέα συμφωνία» και κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να κάνει το καθήκον του στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου, προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Είναι όμως πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της συμφωνίας και του Brexit δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. «Είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πρότασή της» έγραψε η Αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ σε κοινή ανακοίνωση με τον Νάιτζελ Ντοντς. Υπενθυμίζεται ότι το DUP είχε πει «όχι» στο σύνολο των συμφωνιών που είχε παρουσιάσει στη Βουλή και η Τερέζα Μέι.


Βάσει της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Οι τελωνειακές ρυθμίσεις θα μπορούν να πάρουν μία ακόμη παράταση τεσσάρων ετών, εφόσον το εγκρίνει το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανίας με απλή πλειοψηφία. Tο νέο σχέδιο επιφυλάσσει μία διαφορετική προσέγγιση στη Βόρεια Ιρλανδία απ’ ό,τι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο ανησυχεί το DUP, και όχι μόνο.

Σε αυτό το σημείο, όπως ακριβώς προτού το Λονδίνο πάρει αναβολή για τις 31 Οκτωβρίου, επί Μέι, αρχίζουν τα μαθηματικά του βρετανικού κοινοβουλίου. Η εξίσωση είναι απλή. Το «Ναι» στη συμφωνία ισούται με 320 ψήφους. Το δύσκολο για τον Μπόρις Τζόνσον ωστόσο είναι να τη λύσει, καθώς μέχρι στιγμής έχει μόνο 259 σίγουρες ψήφους από τους Συντηρητικούς βουλευτές του. Για να πάρει το «πράσινο φως», ο Βρετανός Πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 61 ακόμη βουλευτών από τα υπόλοιπα στρατόπεδα, από τους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές έως τους πιο μετριοπαθείς ανεξάρτητους Brexiteers.

Στους ευρωσκεπτικιστές περιλαμβάνονται οι λεγόμενοι «Σπαρτιάτες» Τόρις, οι 28 σκληροί του Brexit, που μίσησαν τη συμφωνία της Μέι και την καταψήφισαν και τις τρεις φορές, καθώς επέμεναν ότι το backstop στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας θα καταδίκαζε τη Βρετανία στον ζυγό της τελωνειακής ένωσης επ’ αόριστον. Η συμφωνία του Τζόνσον ίσως να τους ικανοποιήσει περισσότερο, καθώς υπόσχεται μία πιο ανεξάρτητη εμπορική πολιτική. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που εκφράζουν τις ανησυχίες τους και συντάσσονται με τη γραμμή του DUP, όπερ σημαίνει ότι η ψήφος τους θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει το υπερσυντηρητικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο στηρίζει τον Τζόνσον.  

Το Εργατικό Κόμμα δεν αναμένεται να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν έδειξε τις προθέσεις των Εργατικών ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας. «Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε μία ακόμη χειρότερη συμφωνία από εκείνη της Τερέζα Μέι, η οποία έχει απορριφθεί», σχολίασε ο Κόρμπιν για να τονίσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος ξανά στους πολίτες.

Από την πλευρά της Ε.Ε. δεν αναμένονται εκπλήξεις, όπως διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος, επεσήμανε, έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη είναι πλήρως ενημερωμένα για τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαρνιέ απέφυγε να προβλέψει την τύχη της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς ποτέ δεν θέλησε και, δεν το έκανε, να σχολιάσει επί του πολιτικού διαλόγου στη Βρετανία.

Όσον αφορά τη στάση των Βρυξελλών εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο την καταψηφίσει, ο Μπαρνιέ προτίμησε να παραπέμψει στην αισιοδοξία του Βρετανού Πρωθυπουργού. «Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι θα περάσει», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. τονίζοντας από την πλευρά του ότι «είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία». Το backstop (ο μηχανισμός για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων) αντικαταστάθηκε με μία νέα προσέγγιση, Βρετανία και Ε.Ε. κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με δυναμική, υπογράμμισε ο Μπαρνιέ, προφανώς εννοώντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα βάλουν άλλο νερό στο κρασί τους.  

Τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών

Οι διαπραγματεύσεις ήταν «κατά καιρούς δύσκολες». Η νέα συμφωνία ωστόσο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι γεγονός. Τι προβλέπει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου παρουσίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα. Επίσης, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Συνεπώς, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ όσον αφορά τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα παράτασης για ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία. Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την Ε.Ε. των 28 θα εκπληρωθούν από την Ε.Ε. των 28», τόνισε ο Μπαρνιέ.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ