2019-10-18 00:09:55
Φωτογραφία για Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες



Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε πενθήμερη εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Πριν από λίγες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάριζε σε κάθε τόνο, αψηφώντας απειλές και προειδοποιήσεις, πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους την εισβολή και πως τίποτα δεν τον σταματά. 

Mετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, η Τουρκία κάνει λόγο για μεγάλη νίκη, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από περιοχή στη βορεια Συρία, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας».

Οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιχειρούν να κλέψουν τις εντυπώσεις, μετά την έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας στους Κούρδους. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.


Ψήφισμα πέρασε, πριν από λίγες ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο καταδικάζει την πολιτική Τραμπ για τη Συρία. Εναντίον του βρέθηκαν και Ρεπουμπλικανοί που δεν αποδέχονται τη στάση του πλανητάρχη απέναντι στους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους. 

«Θα παγώσουν οι κυρώσεις μόλις εφαρμοστεί η εκεχειρία»

«Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» δήλωσε ακόμη ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τις τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη», σημείωσε ο Πενς. 

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους», είπε, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα tweet του Αμερικανού προέδρου, στα οποία χαρακτηρίζει ηγέτη τον Ερντογάν ύστερα από σειρά λεκτικών πυρών σε βάρος του. 

Την εκεχειρία αποδέχεται και ο στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ