2019-10-18 17:49:37
Φωτογραφία για Αποστολάκης για τυχόν σύγκρουση με Τουρκία : «Θα είμαστε μόνοι μας…»
Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας «φτάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν, αν κλιμακώναμε σε [νέα] Ίμια», ενώ αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία..

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη απέναντι στην προκλητική πολιτική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Αποστολάκης, με φόντο τη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την κατάπαυση του πυρός κατά 120 ώρες στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας «φτάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν, αν κλιμακώναμε σε (νέα) Ίμια. Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος. Η ψυχραιμία λέει να μην κλιμακώσεις αν δεν ξέρεις πώς θα αποκλιμακώσεις».


Επέμεινε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως για τη χώρα μας είναι αδήριτη «η ανάγκη διατήρησης ισχυρών συμμαχιών αλλά και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Θα είμαστε μόνοι μας…»

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «προσθέτει ένα στοιχείο ασφαλείας στη χώρα μας. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε πως μια βάση με αμερικάνικη παρουσία θα απειληθεί. Είναι πολύ καλύτερα η κατάσταση αυτή από το να μην έχουμε τη συμφωνία. Στην ουσία έγινε ένα νοικοκύρεμα της συμφωνίας που ήδη υπάρχει».

Ωστόσο, εξέφρασε το φόβο πως αν προκύψει πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία «θα είμαστε μόνοι μας». Στόχος, όμως -όπως είπε- είναι να μην οδηγηθεί η κατάσταση εκεί.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τις κινήσεις Ερντογάν

Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε πως «η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά και μπορεί να είναι χειρότερη στο μέλλον».

Πρόσθεσε πως η επιθετικότητα του Ερντογάν προς τη χώρα μας θα φανεί στο μέλλον από το αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία.

«Η Τουρκία στο διάστημα που απασχολείται με τη Συρία χαμηλώνει λίγο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο παρόλο που δεν φαίνεται ούτε αυτό. Το ερώτημα είναι τί θα προκύψει στη συνέχεια, αν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της για τη Συρία. Η εξέλιξη θα δείξει αν θα πετύχει η Τουρκία τον στόχο της και αν θα βγει ενισχυμένη από την επέμβαση. Αν βγει ενισχυμένη, η όρεξή της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες» είπε χαρακτηριστικά.

Η αμερικανοτουρκική συμμαχία

Κατά τα λοιπά, σχολιάζοντας την αμερικανοτουρκική συμφωνία των 13 σημείων, ο κ. Αποστολάκης έκανε λόγο για καλή εξέλιξη ότι «φαίνονται πιθανότητες να σταματήσει η επέμβαση. Ας το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει η υπόθεση έτσι όπως έχει ξεκινήσει».

Ωστόσο, παρατήρησε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να σταματήσει αν δεν έπειθε τη διεθνή κοινή γνώμη και το εσωτερικό του ότι αυτά που ήθελε να πετύχει τα πέτυχε. «Το αν τα πήρε ή όχι, είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ότι θα βρεθεί κάποια λύση» πρόσθεσε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ