2019-10-20 12:40:43
Φωτογραφία για Το πρώτο «στημένο» ματς στην ιστορία ήταν μεταξύ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ!
Εκτός από την πατρότητα του ποδοσφαίρου και το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

η Αγγλία έχει να παρουσιάσει και την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση «στημένου» ποδοσφαιρικού αγώνα, η οποία σημειώθηκε το 1915 στο αγγλικό πρωτάθλημα, με δράστες δύο από τις κορυφαίες ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 1915 οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ δεν μπήκαν ακριβώς στο πνεύμα της ημέρας, αφού διοργάνωσαν και συμμετείχαν στο πρώτο «στημένο» ματς της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχονταν της Λίβερπουλ στο «Μέιν Ρόουντ», που αποτελούσε την τότε έδρα της ομάδας, και ήθελαν πάση θυσία τη νίκη για να μην υποβιβαστούν. Τελικά την πήραν με 2-0, προς απογοήτευση της Τσέλσι, η οποία «πλήρωσε» τα σπασμένα αποχαιρετώντας την πρώτη κατηγορία.

Βεβαία εν συνεχεία ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεψε να διεξαχθούν τα επόμενα πρωταθλήματα, με συνέπεια οι «μπλε» να συμμετάσχουν κανονικά στην πρώτη κατηγορία το 1919, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποβιβάστηκαν με τγον τρόπο που υποβιβάστηκαν Τα πράγματα είχαν ως εξής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλευε για να κρατηθεί στην κατηγορία, ενώ η Λίβερπουλ ήταν αδιάφορη στο μέσο της βαθμολογίας.


Όλοι περίμεναν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ήδη ξεσπάσει, και οι παίκτες φρόντιζαν να χαρούν τις τελευταίες τους στιγμές εντός των αγωνιστικών χώρων.

Έπειτα από το τέλος του ματς εμφανίστηκαν αρκετά στοιχηματικά κουπόνια που φανέρωναν τα μεγάλα ποσά που είχαν παιχθεί στη Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στη νίκη με σκορ 2-0 που έδινε πιθανότητες 7/1 (Δηλαδή σε περίπτωση νίκης έδινε 8 φορές τα λεφτά που πόνταρε κάποιος).

Οι έρευνες συμπέραναν ότι οι Σάντι Τέρνμπουλ, Άρθουρ Γουόλεϊ, Ένοχ Γουέστ των γηπεδούχων, καθώς και οι Τζάκι Σέλντον, Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ, Τόμας Φέρφουλ των φιλοξενούμενων έστησαν το ματς.

Εγκέφαλος ήταν ο Σέλντον, ο οποίος παλιότερα είχε αγωνιστεί στη Γιουνάιτεντ, ενώ κάποιοι παίκτες, όπως ο Τζορτζ Άντερσον που σημείωσε τα δύο γκολ των νικητών ή ο Φρεντ Πάνιαμ της Λίβερπουλ που είχε δοκάρι στα τελευταία λεπτά, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο «στήσιμο» του ματς.

Ο δημοσιογράφος, Γκρέιαμ Σαρπ που είχε λάβει μέρος στις έρευνες για το ύποπτο ματς δήλωσε αργότερα: «Υπήρχαν ρεαλιστικές πιθανότητες υποβιβασμού και για τις δύο πλευρές – οπότε ήταν ένας σημαντικός αγώνας. Υπήρχαν φήμες ό,τι θα πήγαιναν στην ισοπαλία, ακόμα και πριν ξεκινήσουν.

Επίσης, υπήρχαν μαρτυρίες ότι παίκτες των δύο ομάδων συναντήθηκαν σε παμπ του Μάντσεστερ για να κανονίσουν το αποτέλεσμα και το ακριβές σκορ, προτού κατεθέσουν τα στοιχήματα τους. Οι μπουκ φυσικά το υποψιάστηκαν όταν είδαν σημαντικά ποσά στοιχημάτων σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή σκορ».

Ο Πάνιαμ, μετέπειτα τεχνικός της Γαλατάσαραϊ και της εθνικής Τουρκίας, που είχε απειλήσει να σκοράρει για να καταστρέψει το αποτέλεσμα, ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μην του μιλήσουν ξανά ενώ κατέθεσε και εναντίον τους στη δική που διενεργήθηκε.

Ο Μπίλι Μέρεντιθ της Γιουνάιτεντ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για το στήσιμο, δήλωσε όμως ότι ξεκίνησε να το υποψιάζεται όταν οι συμπαίκτες του, τον αγνοούσαν επιδεικτικά όποτε τους ζητούσε τη μπάλα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τελικά οι επτά παίκτες τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό, ωστόσο πλην του Τέρνμπουλ που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο και του Γουέστ που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, καταθέτωντας μήνυση ενάντια στην ομοσπονδία, οι ποινές όλων άρθηκαν το 1919.

Μία ιστορία που αποδεικνύει αυτό που λένε πολλοί. Ότι «Από τότε που μπήκε το στοίχημα χάλασε το ποδόσφαιρο» ενώ ταυτόχρονα είναι και απόδειξη ότι τέτοια φαινόμενα συναντάει κανείς και στα καλύτερα πρωταθλήματα, ακόμα κι αν πρόκειται για τις αρχές του περασμένου αιώνα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ