2019-10-21 11:46:53
Φωτογραφία για Έβρος: Κατάληψη του μεθοριακού σταθμού Καστανιών από 75 μετανάστες
Προβληματισμός στις ελληνικές Αρχές από το περιστατικό μαζικής εισόδου δεκάδων μεταναστών, και τον αποκλεισμό του Τελωνείου, τα ξημερώματα της Κυριακής

Ως σοβαρό αξιολογείται το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στο Βόρειο Έβρο, όταν εισήλθαν μαζικά 75 μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πραγματοποίησαν κατάληψη στο Τελωνείο των Καστανιών.

Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν στις 6:30 το πρωί της Κυριακής ότι πολυπληθής ομάδα μεταναστών πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο μπροστά στις μπάρες του μεθοριακού σταθμού.

Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της FRONTEX, οι οποίοι βρήκαν τους μετανάστες καθισμένους στο οδόστρωμα, μπροστά στις μπάρες και το φυλάκιο του διαβατηριακού ελέγχου της ελληνικής πλευράς, έχοντας κλείσει τον μεθοριακό σταθμό.

Τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας για τη διαδικασία του αστυνομικού ελέγχου, της ταυτοποίησης και του σχηματισμού δικογραφίας.


Όλοι τους είναι νέοι άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας από 20 ως 30 ετών, ενώ μεταξύ τους φαίνεται να υπάρχουν και ορισμένοι ανήλικοι.

Στις αρμόδιες αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η πολυπληθής ομάδα πέρασε στη χώρα από μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές των ελληνοτουρκικών συνόρων και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι περίπολοι και τα μέτρα αποτροπής.

Βόρεια των Καστανιών το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών ορίζει ο ποταμός Έβρος, στο σημείο όπου τον συναντά ο Άρδας, ενώ νότια του μεθοριακού σταθμού, όπου το σύνορο είναι χερσαίο, υπάρχει ο ελληνοτουρκικός φράχτης.

Ένα μικρό χερσαίο δασωμένο τμήμα ενδιάμεσα, μεταξύ του δρόμου που οδηγεί στην Τουρκία και του ποταμού, όπου δεν υπάρχει φράχτης, φυλάσσεται με θερμικές κάμερες και άλλα τεχνικά μέσα, καθώς και ενισχυμένες περιπολίες, ειδικά μετά το επεισόδιο του Μαρτίου του 2018, με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τον προσανατολισμό τους και εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος.

Λόγω της κατάληψης, το Τελωνείο των Καστανιών παρέμεινε κλειστό για περισσότερη από μια ώρα. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον μεθοριακό σταθμό.

«Μέχρι τώρα έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους, κλείνοντας τους κόμβους για Καβύλη και για Μαράσια, ζητώντας να πάει η αστυνομία για να τους συλλάβει. Πρώτη φορά κλείνουν το Τελωνείο», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης. Όσο για το σημείο διέλευσης των μεταναστών, ο ίδιος εκτιμά πως «το πιθανότερο είναι να μπήκαν από το ποτάμι, σε σημείο όπου τα φερτά υλικά έχουν δημιουργήσει ξέρες και νησίδες και μπορεί κάποιος να το περάσει περπατώντας».

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στο Βόρειο Έβρο, με απανωτά περιστατικά μαζικής εισόδου μεταναστών, τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και στα ελληνοβουλγαρικά, στην περιοχή του Ορμενίου. Στην δεύτερη περίπτωση, οι εισερχόμενοι έχουν περάσει από την Τουρκία στη Βουλγαρία και προωθούνται από εκεί σε ελληνικό έδαφος.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ