2019-10-22 11:31:59
Φωτογραφία για Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Τα αδικήματα που θα διερευνήσει η επιτροπή, είναι:

Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργώνΠρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματοςΗθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντοςΗθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.Η Ν.Δ. που ανέλαβε την πρωτοβουλία στηρίχθηκε στα όσα έχουν καταθέσει οι Εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Ιωάννης Αγγελής, στην αποκάλυψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ότι ο καθηγητής και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης του είχε πει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις για να καταθέσει ψευδώς κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημόσια δήλωση Παπαγγελόπουλου έξω από το Μαξίμου ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του, αλλά και σε άλλες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν δημοσίως ότι θα υπάρξουν διώξεις πολιτικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης οι βουλευτές της Ν.Δ
. αναμένεται να επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis, αλλά και για την περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ξεκινά τις εργασίες της με τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση. Αναμένεται να συγκροτηθεί ένας μακρύς κατάλογος που δεν θα κλείσει σήμερα, αλλά θα μπορεί να καλέσει και άλλους μάρτυρες στο μέλλον, αν παραστεί ανάγκη εκ της έρευνας που θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η προηγούμενη πλειοψηφία αποφάσισε να παραπεμφθούν, δηλαδή οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Θεωρείται επιπλέον βέβαιο ότι θα καταθέσουν οι δύο Εισαγγελείς που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά Παπαγγελόπουλου, η κ. Ελένη Ράïκου και ο κ. Ιωάννης Αγγελής.

Άγνωστο παραμένει το αν θα κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες εναντίον των οποίων έχουν υποβληθεί μηνύσεις, ενώ στον κατάλογο των μαρτύρων, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, αλλά και οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου. Στον κατάλογο των μαρτύρων αναμένεται επίσης να βρεθεί ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής ο οποίος δεν είχε κληθεί να καταθέσει στην έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, αλλά και άλλα πρόσωπα όπως δημοσιογράφοι που υπόγραψαν δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση. Αναμένεται επίσης να φανεί αν θα κληθεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, θεωρώντας ότι αποτελεί ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι δεν στέκουν τα περί σκευωρίας, ενώ στη βασική της γραμμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ο ισχυρισμός περί σκευωρίας όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά έχει σκοπό να καλύψει το σκάνδαλο Novartis, όπως και ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και η κ. Τουλουπάκη έπραξαν απολύτως εντός των αρμοδιοτήτων τους και εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ