2019-10-22 17:02:23
Φωτογραφία για Θεσμικά αιτήματα των υπηρετούντων Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)-ΕΓΓΡΑΦΟ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Αρ. Πρωτ. 1395/21-10-19) Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος και Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θέμα: «Θεσμικά αιτήματα των υπηρετούντων Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ)

Κύριε Υπουργέ,

είναι γνωστό ότι ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένος με σειρά δικαιωμάτων και προνομίων που αυτός οριοθετεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, στις οποίες πρέπει ο υπόψη εργαζόμενος να παραμείνει προσηλωμένος και αφοσιωμένος και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βασικό και οιονεί κριτήριο χαρακτηρισμού επιπέδου, ικανοτήτων, σκέψης, απόδοσης κλπ.

Χρόνιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ), είναι να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972.

Οι εθελοντές μακράς θητείας διαφοροποιούνται αναφορικά και με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού ενώ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ άδικα μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών, ενώ το δίκαιο αυτό αίτημα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.


Επίσης παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί με μόλις 3 μήνες εκπαίδευσης, ενώ δεν αξιοποιούνται ανάλογα-εξίσου και ισότιμα οι συνάδελφοι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά προσόντα και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία στο στράτευμα σε σχέση με ένα απλό πολίτη που πιθανόν είχε υπηρετήσει την θητεία του στο στράτευμα ως πολίτης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3883/2010, καταληκτικός βαθμός για τους υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ που είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ είναι ο βαθμός του Συνταγματάρχη. Για τους υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ που δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του Αντισυνταγματάρχη σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, δηλαδή ένας παρακάτω. Έτσι για την αποκατάσταση άλλης μιας αδικίας εις βάρος των ΕΜΘ ζητούν να αποδίδεται ένας παραπάνω καταληκτικός βαθμός στους πτυχιούχους ΑΕΙ απ’ αυτόν που προβλέπεται στον ν.4609/2019, όπως ανάλογα συμβαίνει για στους συναδέλφους υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνάδελφοί τους εθελόντριες που είναι και αυτές εθελόντριες Μακράς Θητείας (άρθρο 1 Π.Δ. 21/91), μετά τη μονιμοποίησή τους απολαμβάνουν τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαξ/κών παραγωγικών σχολών, καίτοι στις εγκυκλίους πρόσληψής τους προβλεπόταν (και υπέγραφαν) ότι θα διέπονται από τις διατάξεις των ανδρών εθελοντών και βαθμολογικά θα έφθαναν μέχρι Αρχιλοχίες, Αρχικελευστές, Αρχισμηνίες (άρθρο 47 Ν.Δ. 445/74).

Ερωτάσθε:

- Υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκατασταθούν οι Ε.Μ.Θ στα δίκαια αιτήματά τους όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω:

- Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε το δίκαιο αίτημά τους σύμφωνα με το οποίο με το τελευταίο μισθολόγιο οι ΕΜΘ έχασαν 5 μισθολογικές προαγωγές και από το μισθολόγιο του Αντ/χη έφτασαν σε αυτό του ανθυπασπιστή, άρα, λιγότερος μισθός λιγότερο εφάπαξ και μικρότερη σύνταξη;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Δείτε το σχετικό έγγραφο:
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ