2019-10-23 18:48:15
Φωτογραφία για Η απάντηση της Κυβέρνησης στις ενστάσεις των Κομμάτων περί αντισυνταγματικότητας του αναπτυξιακού νομοσχεδίου
Το σύνολο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών διατάξεων, υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν θεωρούσα ότι υπάρχει αντισυνταγματική διάταξη, δεν θα το υπέγραφα» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που τελικά απορρίφθηκαν, αφορούσαν σε άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας. Προβληματισμό για τις προωθούμενες διατάξεις έχει διατυπώσει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. «Διαβάζω το άρθρο 22, παρ. 2, του Συντάγματος: Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενοι με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία. Από μία απλή ανάγνωση του άρθρου του Συντάγματος για το οποίο συζητάμε, είναι απολύτως προφανές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στο κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες διαιτησίας. Γιατί αλλιώς δεν θα μιλούσε για κανόνες της διαιτησίας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.


Όσον αφορά σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλέστηκε η αντιπολίτευση, σημείωσε ότι αυτή αφορά την καθ’ ολοκληρίαν κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). «Τι έκρινε δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας; Ότι εφόσον το Σύνταγμα προβλέπει την προσφυγή στη διαιτησία, με τους κανόνες που ορίζει ο κοινός νομοθέτης, η καθ’ ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ είναι αντισυνταγματική» είπε, θυμίζοντας ότι αυτό έγινε το Φεβρουάριο του 2012. Απευθυνόμενος δε στο Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε: «Δεν ήσαστε Υπουργοί στην κυβέρνηση το Φεβρουάριο του ’12;  Δηλαδή, υπογράψατε το μείζον, την ολοσχερή κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον;».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας πως η τέως Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «είναι η πρώτη Υπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος». «Το σχέδιο είναι μία χαρά συνταγματικό και καλώ τους συναδέλφους να υποστηρίξουν τη συνταγματικότητά του» κατέληξε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή καθιστά, ουσιαστικά, ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων και με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ο πυρήνας της συνταγματικής διάταξης για την προστασία της εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής βάζει στο στόχαστρο το άρθρο 57, με το σκεπτικό ότι περιορίζει το πεδίο μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία αλλά και στο άρθρο 53 παρ.8, που αφορά στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, στο άρθρο 55 για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και στο άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ» και μιλά για «την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», για ν/σ που «ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα».

Η Ελληνική Λύση θεωρεί πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η άνοδος της χώρας στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους επενδυτές και στις αφελληνισμένες τράπεζες εις βάρος των πολιτών. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και με την κατάργηση των πάσης φύσεως κανόνων για τις πολυεθνικές».

Το ΜέΡΑ25, τέλος, υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «δωράκια σε συγκεκριμένες οικογένειες, που μπορούν να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς Δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ετοιμάζει νέο κανάλι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ετοιμάζει νέο κανάλι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ